Pocketsymphony софтвер мења оркестарску пратњу - Naučno-tehnološki park Beograd

Pocketsymphony softver menja orkestarsku pratnju

Veliki broj izvođača klasične muzike širom sveta suočava se sa problemom ograničenog broja orkestarskih proba. Jedan  tim na Raising Starts programu ponudio je rešenje.

Pocketsymphony razvija softversko rešenje zasnovano na veštačkoj inteligenciji, koje reprodukuje muzičku pratnju u realnom vremenu, omogućavajući izvođačima da vežbaju i pripreme svoje kompozicije bez potrebe za stvarnom orkestarskom pratnjom.

Softver je namenjen profesionalnim muzičarima, amaterima i obrazovnim institucijama koje se bave klasičnom muzikom. Učešće na Raising Starts-u pomoglo im je da ubrzaju razvoj i testiranje, bolje razumeju potrebe ciljne grupe, a tokom učešća u programu dobili su i dodatno finansiranje kroz SmartStart program Fonda za inovacionu delatnost.

Jedan softver oponaša ceo simfonijski orkestar

Ideja za Pocketsymphony proizašla je iz dugogodišnjeg iskustva osnivača u muzičkoj industriji i suočavanja sa problemima koje muzičari imaju prilikom pripreme za nastupe. Nakon što su primetili kako tehnologija može olakšati neke segmente u muzičkom stvaralaštvu, odlučili su da razviju softver koji će omogućiti zamenu muzičke pratnje u realnom vremenu, sa svim nijansama i elementima koji čine živo izvođenje.

– Naše rešenje je jedinstveno na tržištu jer koristi veštačku inteligenciju da realno simulira muzičku pratnju u skladu sa promenama u interpretaciji, omogućavajući personalizovano vežbanje i pripremu muzičkih kompozicija, sa svim nijansama i elementima koji čine živo izvođenje.

Kako objašnjavaju u timu, softver će moći da simulira pratnju klavirskog saradnika, ali i pratnju velikog muzičkog ansambla kao što je simfonijski orkestar. Na taj način, korisniku je na raspolaganju neograničen broj proba i to u kućnim uslovima, što znatno olakšava pripremu i vežbu muzičkih kompozicija. To će doprineti i unapređenju profesionalnih karijera muzičara, povećati njihovu konkurentnost na tržištu i smanjiti stres povezan sa logističkim i finansijskim izazovima.

Fokus na globalno tržište

Tim je fokusiran na globalno tržište, pre svega na SAD, Japan i Zapadnu Evropu gde postoji veliko intersovanje za klasičnu muziku. Dalji planovi obuhvataju i saradnju sa obrazovnim institucijama radi proširenja upotrebe softvera.

***

Uskoro novi krug podrške startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga kroz Raising Starts. 

Ako želiš da među prvima dobiješ informaciju o otvorenom pozivu ostavi svoj mejl na ovom LINKU.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.