Представљен први Водич о интелектуалној својини за стартапе из Србије - Naučno-tehnološki park Beograd

Predstavljen prvi Vodič o intelektualnoj svojini za startape iz Srbije

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas je predstvaljen Vodič o intelektualnoj svojini za startape – „Preduzetničke ideje“, prva publikacija ovog tipa za startape u  Srbiji. Vodič startapima donosi neophodne smernice na koji način mogu koristiti sistem zaštite intelektualne svojine da bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja njenog značaja u poslovanju.

Vodič je adaptacija publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO, prilagođen sistemu i postupcima zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji, sa primerima pet domaćih privrednih subjekata. Izrađen je u okviru plana saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu RS sa WIPO, u saradnji i uz podršku Naučno-tehnološkog parka Beograd i Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.

– Za kompanije koje razvijaju tehnološke inovacije neophodno je da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje. Zaštita intelektualne svojine tiče se razvoja biznisa, kroz nju startapi stiču prepoznatljiv identitet, štite svoju konkurentnost na tržištu i od važnosti je za privlačenje investicija – istaknuto je na predstavljanju Vodiča.

Predstavnici WIPO na događaju su prezentovali i različite WIPO alate za uključivanje pitanja intelektualne svojine u poslovanje startapa, dok su  dve inovativne kompanije iz Srbije, Smartsy i mBrainTrain, podelile svoja iskustva u upravljanju intelektualnom svojinom u poslovanju.

Događaju su prisutvovali i predstavnici Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu, startapi i tehnološko razvojne kompanije, kao i predstavnici naučno-istraživačkih i organizacija podrške razvoju inovacija.

Vodič o intelektualnoj svojini za startape može se preuzeti OVDE.