2023 recap & 2024 resolutions: Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе "Дигитална Србија" - Naučno-tehnološki park Beograd

2023 recap & 2024 resolutions: Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе “Дигитална Србија”

Питали смо представнике екосистема по чему ће памтити 2023. годину и које су новогодишње резолуције исписали за 2024.

У 2024, Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе “Дигитална Србија” прижељкује да бар пет стартапова из Србије има преко 2М еура промета. У вези са тим, за стартапе има и врло једноставну новогодишњу поруку.

По чему ће 2023. остати упамћена за српски стартап екосистем?

– Раст у време кризе. Број стартапова у домаћем екосистему се значајно повећао упркос економској кризи. Док су интерне процене ДСИ-ја број компанија у стартап заједници на крају 2022 “стављале” негде око 450 компанија, наше процене су да је на крају ове године тај број преко 700 компанија.

Где видите највећи допринос НТП Београд?

– Едукација. Програми као Raising Starts и ParkUP! су сјајни, и ове године рекордни по броју апликација. Врло близу иза едукације је повезивање заједнице у чему је НТП сјајан.

Како бисте оценили инвестиције у српске стартапе током минуле године?

– Боље од очекиваних. Чињеница да је наш екосистем у раној фази развоја га је штитила од “суздржаности” инвеститора коју су глобално показивали. Један од мојих омиљених података ове године – прва кохорта Катапулта, 17 стартапова, је “подигла” 15М еура.

Шта прижељкујете/очекујете да се деси у 2024. што додатно може убрзати развој екосистема?

– Желим да бар пет стартапова из Србије има преко 2М еура промета.

Новогодишња порука компанијама у заједници НТП Београд?

– Само продаја стартап спашава.