2023 recap & 2024 resolutions: Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе "Дигитална Србија" - Naučno-tehnološki park Beograd

2023 recap & 2024 resolutions: Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“

Pitali smo predstavnike ekosistema po čemu će pamtiti 2023. godinu i koje su novogodišnje rezolucije ispisali za 2024.

U 2024, Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ priželjkuje da bar pet startapova iz Srbije ima preko 2M eura prometa. U vezi sa tim, za startape ima i vrlo jednostavnu novogodišnju poruku.

Po čemu će 2023. ostati upamćena za srpski startap ekosistem?

– Rast u vreme krize. Broj startapova u domaćem ekosistemu se značajno povećao uprkos ekonomskoj krizi. Dok su interne procene DSI-ja broj kompanija u startap zajednici na kraju 2022 „stavljale“ negde oko 450 kompanija, naše procene su da je na kraju ove godine taj broj preko 700 kompanija.

Gde vidite najveći doprinos NTP Beograd?

– Edukacija. Programi kao Raising Starts i ParkUP! su sjajni, i ove godine rekordni po broju aplikacija. Vrlo blizu iza edukacije je povezivanje zajednice u čemu je NTP sjajan.

Kako biste ocenili investicije u srpske startape tokom minule godine?

– Bolje od očekivanih. Činjenica da je naš ekosistem u ranoj fazi razvoja ga je štitila od „suzdržanosti“ investitora koju su globalno pokazivali. Jedan od mojih omiljenih podataka ove godine – prva kohorta Katapulta, 17 startapova, je „podigla“ 15M eura.

Šta priželjkujete/očekujete da se desi u 2024. što dodatno može ubrzati razvoj ekosistema?

– Želim da bar pet startapova iz Srbije ima preko 2M eura prometa.

Novogodišnja poruka kompanijama u zajednici NTP Beograd?

– Samo prodaja startap spašava.