2023 recap & 2024 resolutions: Пеђа Предин, партнер у регионалном фонду Fifth Quarter Ventures - Naučno-tehnološki park Beograd

2023 recap & 2024 resolutions: Peđa Predin, partner u regionalnom fondu Fifth Quarter Ventures

Pitali smo predstavnike ekosistema po čemu će pamtiti 2023. godinu i koje su novogodišnje rezolucije ispisali za 2024.

Peđa Predin je startap mentor, biznis anđeo i partner u regionalnom VC fondu Fifth Quarter Ventures. Ovaj fond nedavno je počeo sa radom, tako da im  je u 2024. fokus na investicije i aktivno praćenje startapa u našoj zajednici.

Kako biste oceli investicije u srpske startape tokom minule godine?

– 2023. godina nije bila dobra po ovom pitanju. Mi smo proverili razne resurse i kroz našu mrežu, i rezultat je da je izuzetno mali broj komercijalnih investicija koje su veće od 100k EUR, a da nisu tzv “bridge” runde. Ovo je konsistentno sa globalnim narativom, gde VC industrija i startapi najgore posluju od dotkom kraha 2000. godine. Ovu godinu su obeležili zastoji u rastu startapa, smanjivanje novih investicija, tako da umesto novih priced rundi smo više viđali bridge runde i u inostranstvu i kod nas.

Po čemu će 2023. ostati upamćena za srpski startap ekosistem?

– Ovom prilikom bih spomenuo dva bitna događaja: osnivanje prvih privatnih VC fondova u Srbiji Fifth Quarter Ventures (FQV) i Omorika Capital Partners, koji su regulisani od strane KHOV i podrzani od Serbia Ventures/Inovacionog Fonda. Drugi je dolazak jednog od velikih igrača u data i AI vertikali (koja je na globalnom nivou imala veliku ekspanziju), Databricks-a u Srbiju, kao i otvaranje kancelarije je izuzetno bitan događaj za naš ekosistem.

Gde vidite najveći doprinos NTP Beograd?

– NTP Beograd je veliki saveznik u IT ekosistemu i kroz svoje aktivnosti kao što su Raising Starts, ParkUP! programe inkubacije i mentorstva, je izvukao startape na pravi put. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa velikim brojem startapa koji su prošli kroz NTP Beograd i svima je to bila pozitivna stavka u razvoju.

Šta priželjkujete/očekujete da se desi u 2024. što dodatno može ubrzati razvoj ekosistema?

– Sa stabilizacijom globalnih tržišta kapitala, kao i sa novim fondovima ovde, očekujemo znatno bolju situaciju u 2024. godini u odnosu na prethodnu. Takođe, potrebna nam je jedna velika runda finansiranja startapa kao što je Tenderly bio pre 2 godine da nas opet vrati na globalnu mapu.

U susret 2024. koja je vaša najznačajnija novogodišnja rezolucija?

– FQV fond je upravo počeo sa radom tako da nam je najznačnija promena u odnosu na prethodnu godinu da se fokusiramo na investicije i na aktivno praćenje startapa u našoj zajednici.

Novogodišnja poruka kompanijama u zajednici NTP Beograd?

– Srećni praznici i da se iskoristi ovaj odmor da se baterije napune, pa onda povratak u nove radne pobede. Želeli bismo u 2024. da vidimo još timova koji iz NTP-a idu u globalnu ekspanziju.