Академској заједници представљена Европска лабораторија за молекуларну биологију (EMBL) - Naučno-tehnološki park Beograd

Akademskoj zajednici predstavljena Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL)

Tokom EMBL info dana, odžanog u utorak, 5. marta u Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd), članovi domaće akademske zajednice upoznali su se sa predstavnicima Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, kao i sa mogućnostima koje ova laboratorija nudi, poput različitih treninga i obuka, šansi za usavršavanje na svim nivoima, naučnih servisa i konferencija koje će se održavati u tekućoj godini.

EMBL info dan zajedno su organizovali Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centar za promociju nauke i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, manje od godinu dana nakon što je Srbija, u junu 2023, postala potencijalna članica Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, čime je započela trogodišnji proces ka punopravnom članstvu.

Tokom dana, istraživači i istraživačice iz Srbije imali su priliku da čuju o njihovim najznačajnijim centrima poput EMBL Imaging Centre, šansama za usavršavanje naučnika iz Srbije, uključujući doktorske i postdoktorske programe i stipendije. Mogli su da prisustvuju i Meet the Speaker sesiji, gde su imali priliku da čuju o praktičnim primenama članstva Srbije u EMBL-u, kao i da upoznaju neke od zaposlenih u laboratoriji.