Предавање "Од академске изврсности до индустријске применљивости кроз трансфер технологије" 22. априла у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Predavanje „Od akademske izvrsnosti do industrijske primenljivosti kroz transfer tehnologije“ 22. aprila u NTP Beograd

Naučno-tehnološki park Beograd, u saradnji sa Švajcarskim institutom za intelektualnu svojinu, u ponedeljak 22. aprila  od 10h organizuje predavanje „Saradnja nauke i privrede: Od akademske izvrsnosti do industrijske primenljivosti kroz transfer tehnologije“.

Predavanje ima za cilj da prenese znanja i direktna iskustva u oblasti upravljanja intelektualnom svojinom (IP) u istraživačkim projektima i zajedničkim projektima sa privredom. O ovome će govoriti:

  • Ljiljana Kundaković, vodeći saradnik za naučno-tehničku saradnju na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, i
  • Natascha Eckert, globalni rukovodilac saradnje sa univerzitetima u Siemens AG.

Prijave su obavezne na LINKU do petka 19. aprila u 15h.

Ljiljana Kundaković će ukazati na osnovne principe upravljanja zaštitom intelektualne svojine u istraživačkim projektima, implikacije zajedničkog vlasništva nad IP, transferu i licenciranju rezultata projekta. Posebno će biti reči o specifičnim zahtevima programa Horizon Europe i Fonda za nauku (IPR odredbe, eksploatacija i širenje ugovora o grantu i konzorcijumu).

U drugom delu gošća iz Siemens-a, Natasha Eckert, će istaći važne aspekte u saradnji nauke i privrede iz ugla velike korporacije – osnovne principe saradnje sa fakultetima, univerzitetima i naučnicima, sa posebnim fokusom na ugovore, sponzorisana i saradnička istraživanja.

Ovo predavanje NTP Beograd organizuje u okviru aktivnosti na projektu “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, uz podršku Vlade Švajcarske.