sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Gradonačelnik Berna posetio NTP Beograd

“Zaista deluje impresivno kada na jednom mesto vidite kako uspešno mogu da sarađuju velike kompanije i mala start ap preduzeća i koliko to doprinosi zajedničkom razvoju. Uprkos činjenici da inovativne start-ap kompanije, kao i svuda u svetu, teže dolaze do potrebnog kapitala i investitora koji su spremni na rizična ulaganja, ovo što mladi ljudi u NTP Beograd rade, aktuelno je i inovativno na bilo kom tržištu“, istakao je Alexander Tschäppät, gradonačelnik Berna, koji je u okviru zvanične posete Beogradu danas obišao Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Tom prilikom razgovarao je sa predstavnicima start-ap kompanija koje su svoje poslovanje započele u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta u Beogradu (BITF), a koji je od prošle godine proširio svoje kapacitete u Naučno – tehnološkom parku Beograd.

Ugledni švajcarski gost bio je u prilici da se upozna sa inovacijama mladih preduzetnika, od kojih su neke već postale poznate širom sveta, poput Pametne Klupe kompanije Strawberry Energy, koja obezbeđuje energiju za punjenje telefona, tableta… koristeći samo sunčevu energiju. Kompanija Eon plus predstavila je svoje softversko rešenje za procenu uticaja na životnu sredinu, inovatori kompanije Aggios Europe prikazali su kako funkcionišu njihova hardverska i softverska rešenja za uštedu u potrošnji električne energije, dok su preduzetnici kompanije Honorarci prezentovali prvu internet bazu honorarnih radnika.

Govoreći o važnosti tehnoloških inovacija za ukupan rast ekonomije, Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd, naglasila je važnost podrške Švajcarske vlade kroz projekat „Naučno- tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“. Ovaj trogodišnji projekat realizuje se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za privredu SECO, s ciljem da se u ukupnom izvozu Srbije značajnije poveća udeo visoko-tehnoloških proizvoda i usluga.