Градоначелник Берна посетио НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Градоначелник Берна посетио НТП Београд

Градоначелник Берна посетио НТП Београд 2

“Заиста делује импресивно када на једном место видите како успешно могу да сарађују велике компаније и мала старт ап предузећа и колико то доприноси заједничком развоју. Упркос чињеници да иновативне старт-ап компаније, као и свуда у свету, теже долазе до потребног капитала и инвеститора који су спремни на ризична улагања, ово што млади људи у НТП Београд раде, актуелно је и иновативно на било ком тржишту“, истакао је Alexander Tschäppät, градоначелник Берна, који је у оквиру званичне посете Београду данас обишао Научно-технолошки парк на Звездари. Том приликом разговарао је са представницима старт-ап компанија које су своје пословање започеле у Пословно-технолошком инкубатору техничких факултета у Београду (БИТФ), а који је од прошле године проширио своје капацитете у Научно – технолошком парку Београд.

Угледни швајцарски гост био је у прилици да се упозна са иновацијама младих предузетника, од којих су неке већ постале познате широм света, попут Паметне Клупе компаније Strawberry Energy, која обезбеђује енергију за пуњење телефона, таблета… користећи само сунчеву енергију. Компанија Еон плус представила је своје софтверско решење за процену утицаја на животну средину, иноватори компаније Aggios Europe приказали су како функционишу њихова хардверска и софтверска решења за уштеду у потрошњи електричне енергије, док су предузетници компаније Хонорарци презентовали прву интернет базу хонорарних радника.

Говорећи о важности технолошких иновација за укупан раст економије, Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора НТП Београд, нагласила је важност подршке Швајцарске владе кроз пројекат „Научно- технолошки парк Београд – нови извозни инструмент Србије“. Овај трогодишњи пројекат реализује се уз подршку Швајцарског секретаријата за привреду SECO, с циљем да се у укупном извозу Србије значајније повећа удео високо-технолошких производа и услуга.