Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору - Naučno-tehnološki park Beograd

Regionalni odgovor na globalne probleme u sajber prostoru

Regionalni odgovor na globalne probleme u sajber prostoru 3

Konferenciju „Regionalni odgovor na globalne probleme u sajber prostoru“, koja je danas održana u Naučno-tehnološkom parku Beograd, otvorila je Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd i poželela dobrodošlicu svim gostima..

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da uspostavljanje i razvoj informacione bezbednosti na nacionalnom nivou mogu biti ostvareni u punoj meri jedino kroz aktivnosti koje su istovremeno koordinisane na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ona je posebno istakla značaj saradnje sa OEBS-om i drugim međunarodnim organizacijama.

„Od velikog značaja za Republiku Srbiju je učešće njenog predstavnika u radu Grupe Vladinih eksperata za razvoj u oblasti informacija i telekomunikacija u kontekstu međunarodne bezbednosti u sazivu za 2016/2017 godinu. Učešćem u radnoj grupi naša država želi da pruži doprinos uspostavljanju i razvoju međunarodnog mira i stabilnosti u području primene informacija i telekomunikacija“, zaključila je državni sekretar. Uvodni govor održao je i vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, koji je u svom izlaganju ukazao na to da je danas sajber bezbednost, pored terorizma i snabdevanja energentima, jedan od najznačajnijih globalnih izazova sa kojima se suočavamo.

„Stoga postoji potreba da se postigne međunarodni konsenzus o pravilima ponašanja u sajber prostoru i borbi protiv svih vrsta njegovih zloupotreba“, rekao je Filipović.

Prisutne je pozdravio i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, a glavni govornik na konferenciji bio je predsedavajući Grupi vladinih eksperata Ujedinjenih nacija 2016/2017. i koordinator za međunarodnu sajber politiku i sajber bezbednost u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Karsten Gajer.

Konferenciju „Regionalni odgovor na globalne probleme u sajber prostoru“ organizovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Nemačke.