Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору - Naučno-tehnološki park Beograd

Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору

Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору 3

Конференцију „Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору“, која је данас одржана у Научно-технолошком парку Београд, отворила је Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора НТП Београд и пожелела добродошлицу свим гостима..

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да успостављање и развој информационе безбедности на националном нивоу могу бити остварени у пуној мери једино кроз активности које су истовремено координисане на националном и међународном нивоу.

Она је посебно истакла значај сарадње са ОЕБС-ом и другим међународним организацијама.

„Од великог значаја за Републику Србију је учешће њеног представника у раду Групе Владиних експерата за развој у области информација и телекомуникација у контексту међународне безбедности у сазиву за 2016/2017 годину. Учешћем у радној групи наша држава жели да пружи допринос успостављању и развоју међународног мира и стабилности у подручју примене информација и телекомуникација“, закључила је државни секретар. Уводни говор одржао је и вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, амбасадор Бранимир Филиповић, који је у свом излагању указао на то да је данас сајбер безбедност, поред тероризма и снабдевања енергентима, један од најзначајнијих глобалних изазова са којима се суочавамо.

„Стога постоји потреба да се постигне међународни консензус о правилима понашања у сајбер простору и борби против свих врста његових злоупотреба“, рекао је Филиповић.

Присутне је поздравио и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, а главни говорник на конференцији био је председавајући Групи владиних експерата Уједињених нација 2016/2017. и координатор за међународну сајбер политику и сајбер безбедност у Министарству иностраних послова Немачке Карстен Гајер.

Конференцију „Регионални одговор на глобалне проблеме у сајбер простору“ организовали су Министарство спољних послова и Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, уз подршку Министарства иностраних послова Немачке.