Република Србија се прикључила Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ) - Naučno-tehnološki park Beograd

Republika Srbija se priključila Fondu za inovativna preduzeća (ENIF)

Republika Srbija se priključila Fondu za inovativna preduzeća (ENIF) 1

Potpisivanjem ugovora o pristupanju, Republika Srbija je postala partner u Fondu za inovativna preduzeća (ENIF) i na taj način omogućila tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da koriste sredstva u visini od 41 milion evra.

ENIF je fond rizičnog kapitala u čijem su fokusu inovativna mala i srednja preduzeća u ranoj fazi razvoja na Zapadnom Balkanu. Strategija ENIF je da investira u lokalne timove izvanrednih veština sa ambicijom i potencijalom da se razvijaju regionalno ili globalno. Aktivan je od septembra 2015. godine i njime upravlja South Central Ventures, koji je izabran od strane Evropskog investicionog fonda. Investitori u ENIF su Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka, kao i ekonomije Zapadnog Balkana, a i nekoliko individualnih investitora. Do sada je kroz ENIF podržano osam tehnoloških kompanija u ranom razvoju, od kojih četiri iz Srbije.

Ovim povodom danas je održana je konferencija u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Nakon pozdravnog govora profesora Viktora Nedovića, pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na konferenciji su govorili ministar privrede Goran Knežević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, šef operacije – sekcija II Štefan Hudolin i v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac. U ime međunarodnih finansijskih institucija, pristune su pozdravili Iber Kotonji iz Evropskog investicionog fonda, Klaudio Viezoli iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Danijel Trkis iz Nemačke razvojne banke. O tome kako ENIF funkcioniše govorio je Jan Kobler, partner South Central Ventures, a o svom iskustvu kao korisnik ENIF sredstava govorio je Igor Jović iz Cityexpert-a.

ENIF je jedan od stubova u okviru Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana, koji nudi set komplementarnih finansijskih mera podrške MSP sektoru na Zapadnom Balkanu.

Fond za inovacionu delatnost je učestvovao u pokretanju ovog regionalnog programa i ovlašćen je da učestvuje u radu ENIF, kao i Programa u celini, odnosno ovoga puta potpisuje ugovor o pristupanju Republike Srbiju ENIF u svojstvu investitora. Za potrebe učešća Republike Srbije kao investitora u ENIF, sredstva su obezbeđena sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u visini od 21,5 miliona dinara. Ministarstvo privrede, takođe, učestvuje kroz organe upravljanja u Programu.