Република Србија се прикључила Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ) - Naučno-tehnološki park Beograd

Република Србија се прикључила Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ)

Република Србија се прикључила Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ) 1

Потписивањем уговора о приступању, Република Србија је постала партнер у Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ) и на тај начин омогућила технолошким компанијама у раној фази развоја да користе средства у висини од 41 милион евра.

ЕНИФ је фонд ризичног капитала у чијем су фокусу иновативна мала и средња предузећа у раној фази развоја на Западном Балкану. Стратегија ЕНИФ је да инвестира у локалне тимове изванредних вештина са амбицијом и потенцијалом да се развијају регионално или глобално. Активан је од септембра 2015. године и њиме управља Соутх Централ Вентурес, који је изабран од стране Европског инвестиционог фонда. Инвеститори у ЕНИФ су Европска комисија, Европски инвестициони фонд, Европска банка за обнову и развој, Немачка развојна банка, као и економије Западног Балкана, а и неколико индивидуалних инвеститора. До сада је кроз ЕНИФ подржано осам технолошких компанија у раном развоју, од којих четири из Србије.

Овим поводом данас је одржана је конференција у Научно-технолошком парку Београд. Након поздравног говора професора Виктора Недовића, помоћника министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на конференцији су говорили министар привреде Горан Кнежевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, шеф операције – секција II Штефан Худолин и в.д. директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац. У име међународних финансијских институција, пристуне су поздравили Ибер Котоњи из Европског инвестиционог фонда, Клаудио Виезоли из Европске банке за обнову и развој и Данијел Тркис из Немачке развојне банке. О томе како ЕНИФ функционише говорио је Јан Коблер, партнер South Central Ventures, а о свом искуству као корисник ЕНИФ средстава говорио је Игор Јовић из Cityexpert-a.

ЕНИФ је један од стубова у оквиру Програма за развој предузећа и иновације Западног Балкана, који нуди сет комплементарних финансијских мера подршке МСП сектору на Западном Балкану.

Фонд за иновациону делатност је учествовао у покретању овог регионалног програма и овлашћен је да учествује у раду ЕНИФ, као и Програма у целини, односно овога пута потписује уговор о приступању Републике Србију ЕНИФ у својству инвеститора. За потребе учешћа Републике Србије као инвеститора у ЕНИФ, средства су обезбеђена са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја у висини од 21,5 милиона динара. Министарство привреде, такође, учествује кроз органе управљања у Програму.