sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Delegacija NTP Beograd posetila NTP Čačak

Delegacija NTP Beograd, predvođena v.d. direktora Gordanom Danilović Grković posetila je NTP Čačak, u cilju razmatranja mogućnosti za ubrzani razvoj NTP Čačak koji je za pet godina rada podržao razvoj 20 startap kompanija. Nakon serije sastanaka i obilazaka, razgovori su vođeni i sa gradonačelnikom Čačka, g. Milunom Todorovićem i njegovim timom. Tom prilikom je v.d. direktora NTP Beograd, Gordana Danilović Grković naglasila da du naučno-tehnološki parkovi po definiciji instrumenti razvoja, da ih kao takve treba osmišljavati i razvijati. Oni služe da povećaju bogatstvo zajednice i da svi zajedno treba da imamo u vidu da se u ovoj oblasti može jako puno uraditi, da kao zemlja imamo veliki potencijal u mladim obrazovanim ljudima a da svaki region treba da se fokusira na zadržavanje talenata i da tako razvija programe podrške.

Možda je najbolji dokaz našeg potencijala i mogućnosti rasta i razvoja sa jedne strane, Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. On je nastao 2008. godine i potpuno samostalno, u limitiranim uslovima, u potkrovlju kampusa tehničkih fakulteta, uspeo da u prvih šest godina podrži osnivanje i razvoj više od 40 malih startap kompanija. Model koji je tu razvijen država je iskoristila kao ključno jezgro razvoja Naučno-tehnološkog parka Beograd, sa druge strane i danas nakon dve godine rada NTP imamo 60 visoko-tehnoloških kompanija koje radno angažuju skoro 500 inženjera a u 2016. godini su ostvarile oko 10 miliona evra prihoda, od čega 60% dolazi iz izvoza.

Čačak ima veliki potencijal i izrazito razvijen preduzetnički duh što ga izdvaja među regionima u Srbiji. Uz posvećenost skupštine i menadžmenta NTP kao i rukovodstva grada, uz korišćenje iskustava NTP Beograd, u toku ove godine se mogu napraviti značajni iskoraci u razvoju NTP Čačak.