НТП Београд у Љубљани на панелу о трендовима у развоју стартап екоситема - Naučno-tehnološki park Beograd

NTP Beograd u Ljubljani na panelu o trendovima u razvoju startap ekositema

NTP Beograd u Ljubljani na panelu o trendovima u razvoju startap ekositema

Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, učestvovala je danas na panelu o trendovima u razvoju startap ekositema, u okviru radionice Startapi i tehnološki transfer inovacionih sistema u Jugositočnoj Evropi i Alpskoj regiji, koja se 15. i 16. novembra održava u Ljubljani.

Panel je bio posvećen razmatranju ključnih činilaca za izgradnju uspešnog startap ekosistema, koji su trendovi u njegovom daljem razvoju i predstavljanju uspešnih primera iz prakse. Danilović Grković se osvrnula na stanje startap ekosistema u Srbiji, predstavila razvojni put prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji – Naučno-tehnološkog parka Beograd i naglasila da je postojanje ovakvih organizacija od izuzetne važnosti za podršku inovacionoj delatnosti. Napomenula je da Srbija ima veliki potencijal u mladim tehnološki obrazovanim ljudima i da u ovom trenutku u Srbiji postoji velika posvećenost izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara koji će podržati dalji razvoj inovacionog ekosistema uz praćenje svetskih trendova.

Radionicu u Ljubljani organizovao je Zajednički istraživački centar Evropske komisije (DG JRC) u saradnji sa Tehnološkim parkom Ljubljana, Ministarstvom prosvete, nauke i sporta, Ministarstvom inostranih poslova, SI TTO konzorcijom i slovenačkim javnim istraživačkim institutima. Cilj je da kreatorima politike i onima koji primenjuju inovacije, pruži znanje i praktičan uvid u uspostavljanje uspešnih startapa, spin-ofova i transfer znanja sa programima podrške koji mogu ojačati regionalne i nacionalne inovativne ekosisteme.