Покренут Центар за трансфер технологије Европске комисије - Naučno-tehnološki park Beograd

Pokrenut Centar za transfer tehnologije Evropske komisije

U Briselu je obeleženo osnivanje Centra za transfer tehnologije Evropske komisije – Competence Center on Technology Transfer, koji bi trebalo da pomogne kreiranje politika i izgradnju kapaciteta u oblasti tehnološkog transfera na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u Evropskoj uniji.

Centar se zasniva na tri stuba: izgradnja kapaciteta, finansijski instrumenti i dizajniranje inovacionog eko sistema.

Na događaju koji je upriličen u Briselu 14. decembra, povodom osnivanja Centra, na panelu posvećenom kreiranju inovacionog eko sistema, učestvovala je i v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković.

Na panelu je diskutovano zašto je važno kreirati i podržati startap sisteme i kakav je njihov uticaj na regionalnu ekonomiju, koji su ključni faktori za uspeh naučno-tehnoloških parkova, inkubatora i ekosistema i kakava je uloga istraživačkih organizacija, univerziteta i privatnog sektora.

Danilović Grković je predstavila razvojni put i rezultate NTP Beograd, inovacioni sistem Srbije i zašto je uloga naučno-tehnoloških parkova u kreiranju inovacionih sistema od presudnog značaja. Naučno-tehnološki park Beograd bio je jedina organizacija iz ovog dela Evrope koja je učestvovala na događaju u Briselu.