sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Pet beogradskih fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom

Prvi u nizu panela pod nazivom „Inovativni pristup razvoju savremenih akademskih programa za poslove budućnosti“, tokom kojeg su zainteresovanim beogradskim fakultetima predstavljeni detalji Javnog konkursa za izbor master programa iz oblasti IT-ja, programiranja, analize podataka i organizacije koji je nedavno pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Inicijativom Digitalna Srbija, održan je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Među visokoobrazovnim institucijama koje su iskazale interesovanje za konkurs bili su, pored Univerziteta u Beogradu, i pet fakulteta – Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka.

Svetlana Jovanović istakla je ispred Vlade Republike Srbije da je cilj ovog specifičnog javnog konkursa da se kroz promovisanje saradnje akademske zajednice i privrede razviju studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta.

Konkursom je određeno da prijavljeni programi moraju da obuhvate predmete iz oblasti distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan obavezni predmet iz organizacije i upravljanja koji će studentima sa prethodnim tehničkim znanjima ponuditi poslovne veštine neophodne za razvoj digitalnih proizvoda.

Govoreći ispred Inicijative Digitalna Srbija, Đorđe Đurđević je istakao da javni poziv široko definiše oblasti softverskog inženjerstva, analize podataka, programiranja igara, organizacije i upravljanja, ali da se od fakulteta i univerziteta očekuje da kroz svoje prijave sami odrede na koju oblast će se predloženi program fokusirati, utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta.

Prema uslovima konkursa, znatno se vrednuje i učešće stručnjaka iz privrede, a nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u nekoj od navedenih oblasti.

Današnjem skupu obratila se i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd, koja je kao domaćin pozdravila učesnike. Ona je takođe ukazala na važnost razvoja IT industrije i obrazovanja mladih ljudi,  podsetivši na programe podrške koje Park pruža za razvoj i afirmaciju tehnološkog preduzetništva, naročito u oblasti biznis znanja koja najčešće nedostaju mladim preduzetnicima i studentima. U duhu multidisciplinarnosti na kome insistira i ovaj konkurs, Danilović Grković je pozvala fakultete da sarađuju i zajedno rade na afirmaciji i promociji inovacija i tehnološkog preduzetništva među studentima.

O tehničkim uslovima za prijavu na konkurs govorio je Vladimir Bojković iz Ministarstva prosvete istakavši da je konkurs otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti. Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na svakom nagrađenom programu, dok će inicijativa Digitalna Srbija u školskoj 2019/2020. godini stipendirati do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ova neprofitna organizacija.

Javni konkurs biće otvoren do 15. aprila, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.