sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Пет београдских факултета заинтересовано за нови мастер програм у сарадњи са ИТ индустријом

Први у низу панела под називом „Иновативни приступ развоју савремених академских програма за послове будућности“, током којег су заинтересованим београдским факултетима представљени детаљи Јавног конкурса за избор мастер програма из области ИТ-ја, програмирања, анализе података и организације који је недавно покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Иницијативом Дигитална Србија, одржан је данас у Научно-технолошком парку Београд.

Међу високообразовним институцијама које су исказале интересовање за конкурс били су, поред Универзитета у Београду, и пет факултета – Електротехнички, Математички, Машински, Саобраћајни и Факултет организационих наука.

Светлана Јовановић истакла је испред Владе Републике Србије да је циљ овог специфичног јавног конкурса да се кроз промовисање сарадње академске заједнице и привреде развију студијски програми који одговарају потребама тржишта.

Конкурсом је одређено да пријављени програми морају да обухвате предмете из области дистрибуираног рачунарства, анализе података, интерактивног рачунарства, и бар један обавезни предмет из организације и управљања који ће студентима са претходним техничким знањима понудити пословне вештине неопходне за развој дигиталних производа.

Говорећи испред Иницијативе Дигитална Србија, Ђорђе Ђурђевић је истакао да јавни позив широко дефинише области софтверског инжењерства, анализе података, програмирања игара, организације и управљања, али да се од факултета и универзитета очекује да кроз своје пријаве сами одреде на коју област ће се предложени програм фокусирати, утврђивањем обавезних и изборних предмета.

Према условима конкурса, знатно се вреднује и учешће стручњака из привреде, а налажу да програм обавезно садржи стручну праксу и практичан рад у трајању од најмање осам недеља код компанија које послују у некој од наведених области.

Данашњем скупу обратила се и Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора НТП Београд, која је као домаћин поздравила учеснике. Она је такође указала на важност развоја ИТ индустрије и образовања младих људи,  подсетивши на програме подршке које Парк пружа за развој и афирмацију технолошког предузетништва, нарочито у области бизнис знања која најчешће недостају младим предузетницима и студентима. У духу мултидисциплинарности на коме инсистира и овај конкурс, Даниловић Грковић је позвала факултете да сарађују и заједно раде на афирмацији и промоцији иновација и технолошког предузетништва међу студентима.

О техничким условима за пријаву на конкурс говорио је Владимир Бојковић из Министарства просвете истакавши да је конкурс отворен за све државне универзитете или факултете који већ имају студијске програме из рачунарства, информационих технологија, менаџмента или организационих наука, док приватне високошколске установе могу да учествују у оквиру заједничке пријаве са државним универзитетима или факултетима.

Предвиђено је да мастер програм траје три семестра, док ће пријављене високошколске институције морати да предложе и најмање један кратки студијски програм из наведених области. Министарство просвете обезбедиће 15 буџетских, од укупно 35 студентских места на сваком награђеном програму, док ће иницијатива Дигитална Србија у школској 2019/2020. години стипендирати до десет студената, без обавезе праксе или запослења у компанијама које окупља ова непрофитна организација.

Јавни конкурс биће отворен до 15. априла, а заинтересоване високошколске установе могу да се пријаве електронским путем на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.