Презентација НТП Београд и панел о регионалној сарадњи у подршци стартапима на Western Balkans Digital Summit - Naučno-tehnološki park Beograd

Prezentacija NTP Beograd i panel o regionalnoj saradnji u podršci startapima na Western Balkans Digital Summit

Naš region ima perspektivu i razvijene modele za podršku preduzetništvu, a međusobna saradnja i razmena iskustva je neophoda za dalji rast i razvoj startapa, saglasili su se učesnici panela „Difficulty to grown alone“ održanom danas u okviru drugog dana Western Balkans Digital Summit-a koji se ove godine održava u Beogradu. Najveći izazov u tom procesu biće da zadržimo talente – kadar neophodan da rastući ekosistem napreduje još brže.

Na panelu kojim je moderirala v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković, učestvovali su Kosta Andrić, managing partner u ICT Hubu, Radovan Jovanović iz kompanije Uniplast, Nenad Moslavac ko-osnivač Impact Hub-a, Velibor Bošković, izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka u Podgorici i Robert Martić, direktor BIT Tehnološkog parka iz Tuzle.

Panelu je prethodila prezentacija Naučno-tehnološkog Parka Beograd, kao uspešnog primera razvijenog instrumenta za podršku komercijalizaciji inovacija i tehnološkom preduzetništvu, u okviru koga za tri godine od osnivanja posluje 70 kompanija. Danilović-Grković je istakla da je za to vreme razvijen model koji se može preneti dalje, a da je zbog neophodnosti prilagođavanja modela razvoja svakom pojedinačnom tržištu, neophodno da razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih.

Učesnici su naglasili da je važno sistemski koristiti regionalnu mrežu saradnje i podrške kako bi se generisali novi proizvodi i pomoglo startapima da izađu na tržište, kako lokalno tako i globalno. Naročito je skrenuta pažnja na razvoj onih usluga i proizvoda prilagođenih potrebama tržišta, jer će na taj način razvoj startap zajednice generisti nova radna mesta i doprineti održivoj ekonomiji.

Zajedničkim snagama regiona, uključivanjem i privatnog i javnog sektora, neophodno je dalje raditi na stvaranju ovakvih instrumenata podrške, i razvijene modele prilagođavati lokalnom nivou, ohrabrivanjem istovremeno svih, a naročito mladih, da pokreću preduzetničke inicijative i rade na afirmaciji inovacija u svojim gradovima i regionima.

Cilj Western Balkans Digital Summit-a, koji je u Beogradu okupio ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu iz regiona, predstavnike međunarodnih institucija, regionalnih organizacija, akademske zajednice, kao i predstavnike IT industrije i startapova, je uspostavljanje digitalne platforme za razmenu ideja i predloga. Tokom trajanja Samita posetioci su u okviru štanda NTP Beograd mogli da se informišu o uslugama i programima namenjenim startap i tehnološko razvojnim kompanijama, a svoje štandove  imale su i neke od članica NTP Beograd: SmartResearch, Educated, mBrain Train, Zumoko, Easy Tech…