Презентација НТП Београд и панел о регионалној сарадњи у подршци стартапима на Western Balkans Digital Summit - Naučno-tehnološki park Beograd

Презентација НТП Београд и панел о регионалној сарадњи у подршци стартапима на Western Balkans Digital Summit

Наш регион има перспективу и развијене моделe за подршку предузетништву, а међусобна сарадња и размена искуства је неопхода за далји раст и развој стартапа, сагласили су се учесници панела „Difficulty to grown alone“ одржаном данас у оквиру другог дана Western Balkans Digital Summit-a који се ове године одржава у Београду. Највећи изазов у том процесу биће да задржимо таленте – кадар неопходан да растући екосистем напредује још брже.

На панелу којим је модерирала в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић, учествовали су Коста Андрић, managing partner u ICT Hubu, Радован Јовановић из компаније Унипласт, Ненад Мославац ко-оснивач Impact Hub-а, Велибор Бошковић, извршни директор Научно-технолошког парка у Подгорици и Роберт Мартић, директор БИТ Технолошког парка из Тузле.

Панелу је претходила презентација Научно-технолошког Парка Београд, као успешног примера развијеног инструмента за подршку комерцијализацији иновација и технолошком предузетништву, у оквиру кога за три године од оснивања послује 70 компанија. Даниловић-Грковић је истакла да је за то време развијен модел који се може пренети даље, а да је због неопходности прилагођавања модела развоја сваком појединачном тржишту, неопходно да размењујемо искуства и учимо једни од других.

Учесници су нагласили да је важно системски користити регионалну мрежу сарадње и подршке како би се генерисали нови производи и помогло стартапима да изађу на тржиште, како локално тако и глобално. Нарочито је скренута пажња на развој оних услуга и производа прилагођених потребама тржишта, јер ће на тај начин развој стартап заједнице генеристи нова радна места и допринети одрживој економији.

Заједничким снагама региона, укључивањем и приватног и јавног сектора, неопходно је даље радити на стварању оваквих инструмената подршке, и развијене моделе прилагођавати локалном нивоу, охрабривањем истовремено свих, а нарочито младих, да покрећу предузетничке иницијативе и раде на афирмацији иновација у својим градовима и регионима.

Циљ Western Balkans Digital Summit-a, који је у Београду окупио министре за информационо друштво и дигиталну агенду из региона, представнике међународних институција, регионалних организација, академске заједнице, као и представнике ИТ индустрије и стартапова, је успостављање дигиталне платформе за размену идеја и предлога. Током трајања Самита посетиоци су у оквиру штанда НТП Београд могли да се информишу о услугама и програмима намењеним стартап и технолошко развојним компанијама, а своје штандове  имале су и неке од чланица НТП Београд: SmartResearch, Educated, mBrain Traиn, Zumoko, Easy Tech…