O saradnji srpskog i bugarskog startap ekosistema na Go Balkan Breakfast у организацији Sofia Tech Parka - Naučno-tehnološki park Beograd

O saradnji srpskog i bugarskog startap ekosistema na Go Balkan Breakfast u organizaciji Sofia Tech Parka

O mogućnostima za saradnju startap ekosistema Srbije i Bugarske danas smo govorili na Go Balkan Breakfast u organizaciji Sofia Tech Parka. U fokusu je bilo predstavljanje srpskog startap ekosistema i umrežavanje i povezivanje zajednica Naučno-tehnološkog parka Beograd i tehno parka iz Sofije kako bi se podstakla intenzivnija saradnja i nova partnerstva.

Bojan Milenković predstavio je ispred Naučnio-tehnološkog parka Beograd programe podrške prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, namenjene startapima i rastućim tehnološkim kompanijama (MSP i razvojni centri međunarodnih kompanija) za ubrzan razvoj i komercijalizaciju inovacija, ističući posebno podršku koju mogu dobiti i bugarske inovativne kompanije zainteresovane za srpsko tržište. Istaknute su i prilike za povezivanje zajednica, saradnja NTP Beograd sa međunarodnom mrežom partnera i prenos modela podrške razvoju inovacija i startapa u druge regione u Srbiji, uz prilagođavanje lokalnim uslovima.

Predstavnici Sofia Tech Parka ističu da bugarski startapi traže partnere u Srbiji i da su ovakvi događaji prilika da se razmene iskustva i istraže mogućnosti za saradnju, koja će kreirati jači region, dok će jačanje regiona dalje privući više investitora u ovaj deo Evrope i kreirati povoljnije okruženje za razvoj inovacija.

Na događaju su govorili i rukovodilac službe za trgovinsko-ekonomske odnose Ambasade Bugarske u Beogradu, Aleksandar Angelov i Dobromir Ivanov, predsedavajući BESCO, ogranizacije koja predstavlja uspešan model službenog posrednika između države i preduzetnika (Startup Visa za Bugarsku).