O saradnji srpskog i bugarskog startap ekosistema na Go Balkan Breakfast у организацији Sofia Tech Parka - Naučno-tehnološki park Beograd

O saradnji srpskog i bugarskog startap ekosistema na Go Balkan Breakfast у организацији Sofia Tech Parka

О могућностима за сарадњу стартап екосистема Србије и Бугарске данас смо говорили на Go Balkan Breakfast у организацији Sofia Tech Parka. У фокусу је било представљање српског стартап екосистема и умрежавање и повезивање заједница Научно-технолошког парка Београд и техно парка из Софије како би се подстакла интензивнија сарадња и нова партнерства.

Бојан Миленковић представио је испред Научнио-технолошког парка Београд програме подршке првог научно-технолошког парка у Србији, намењене стартапима и растућим технолошким компанијама (МСП и развојни центри међународних компанија) за убрзан развој и комерцијализацију иновација, истичући посебно подршку коју могу добити и бугарске иновативне компаније заинтересоване за српско тржиште. Истакнуте су и прилике за повезивање заједница, сарадња НТП Београд са међународном мрежом партнера и пренос модела подршке развоју иновација и стартапа у друге регионе у Србији, уз прилагођавање локалним условима.

Представници Sofia Tech Parka истичу да бугарски стартапи траже партнере у Србији и да су овакви догађаји прилика да се размене искуства и истраже могућности за сарадњу, која ће креирати јачи регион, док ће јачање региона даље привући више инвеститора у овај део Европе и креирати повољније окружење за развој иновација.

На догађају су говорили и руководилац службе за трговинско-економске односе Амбасаде Бугарске у Београду, Александар Ангелов и Добромир Иванов, председавајући BESCO, огранизације која представља успешан модел службеног посредника између државе и предузетника (Startup Visa за Бугарску).