IceBiotic победник 9. студентског такмичења за наиновативнији прехрамбени производ - У НТП Београд одржана Ecotrophelia Србија 2021 - Naučno-tehnološki park Beograd

IceBiotic победник 9. студентског такмичења за наиновативнији прехрамбени производ – У НТП Београд одржана Ecotrophelia Србија 2021

Тим Icebiotic team са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом Ice Biotic, функционалним сладоледним дезертом на бази козјег млека обогаћен инулином и пробиотским културама , победник је деветог студентског такмичења у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Србија 2021, одржаног у петак, 25. јуна у Научно-технолошком парку Београд.

На такмичењу је учествовало седам тимова студената са неколико универзитета и академија високих струковних школа, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије, а победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe 10. и 11. октобра 2021. године у Kелну, Немачка у оквиру сајма АНУГА.

Друго место освојио је тим Ice team са Универзитета у Новом Саду, са производом ,EcoFreeze, освежавајућим сладоледом на бази хербалне и воћне прашине која представља секундарни производ из индустрије филтер чаја. Треће место поделили су тимовиBe free са Универзитета у Нишу који је развио Cookie free, ручно прављени веган колач без глутена, шећера и адитива са додатком тропа јабуке и тим Џигзи са Академије струковних студија Београд са истоименим производом који представља чипс од јунеће јетре у више укуса. Ове године, одлуком жирија и уз ексклузивну подршку компаније Десинг, додељена је и специјална награда за вештине комуникације која је припала тиму Окарина са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са истоименим производом који представља екоиновтивни безглутенски хлеб богат влакнима, извор протеина, без шећера и садржи соју.

– Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова које се традиционално одржава на неком од водећих европских сајмова хране, а ове године је то АНУГА у Kелну, и уједно сазнају како њихове идеје, способности и вештине одговарају потребама европског, па и светског тржишта –  изјавио је проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Председник Организационог одбора националног такмичења.

Учеснике је испред НТП Београд поздравила Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања, која је истакла подршку коју НТП Београд пружа тимовима и компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга.

Такмичење Ecotrophelia Србија се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета “Храна за будућност”, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз вишегодишњу подршку USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (UNDP), Научно-технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство саCase Study Club-ом Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.