IceBiotic победник 9. студентског такмичења за наиновативнији прехрамбени производ - У НТП Београд одржана Ecotrophelia Србија 2021 - Naučno-tehnološki park Beograd

IceBiotic pobednik 9. studentskog takmičenja za nainovativniji prehrambeni proizvod – U NTP Beograd održana Ecotrophelia Srbija 2021

Tim Icebiotic team sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom Ice Biotic, funkcionalnim sladolednim dezertom na bazi kozjeg mleka obogaćen inulinom i probiotskim kulturama , pobednik je devetog studentskog takmičenja u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2021, održanog u petak, 25. juna u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Na takmičenju je učestvovalo sedam timova studenata sa nekoliko univerziteta i akademija visokih strukovnih škola, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, a pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 10. i 11. oktobra 2021. godine u Kelnu, Nemačka u okviru sajma ANUGA.

Drugo mesto osvojio je tim Ice team sa Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom ,EcoFreeze, osvežavajućim sladoledom na bazi herbalne i voćne prašine koja predstavlja sekundarni proizvod iz industrije filter čaja. Treće mesto podelili su timoviBe free sa Univerziteta u Nišu koji je razvio Cookie free, ručno pravljeni vegan kolač bez glutena, šećera i aditiva sa dodatkom tropa jabuke i tim Džigzi sa Akademije strukovnih studija Beograd sa istoimenim proizvodom koji predstavlja čips od juneće jetre u više ukusa. Ove godine, odlukom žirija i uz ekskluzivnu podršku kompanije Desing, dodeljena je i specijalna nagrada za veštine komunikacije koja je pripala timu Okarina sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa istoimenim proizvodom koji predstavlja ekoinovtivni bezglutenski hleb bogat vlaknima, izvor proteina, bez šećera i sadrži soju.

– Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova koje se tradicionalno održava na nekom od vodećih evropskih sajmova hrane, a ove godine je to ANUGA u Kelnu, i ujedno saznaju kako njihove ideje, sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama evropskog, pa i svetskog tržišta –  izjavio je prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Učesnike je ispred NTP Beograd pozdravila Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja, koja je istakla podršku koju NTP Beograd pruža timovima i kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Takmičenje Ecotrophelia Srbija se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Naučno-tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo saCase Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.