Српски стартапи у експанзији на француско тржиште - Naučno-tehnološki park Beograd

Srpski startapi u ekspanziji na francusko tržište

Četiri startapa iz Srbije: Atfield Technology, Agrines, IdeaBuddy, i Tapni, učestvovalo je od 12. do 15. juna na Mission France, studijskom startap putovanju tokom kojeg su uspostavili prve kontakte sa ovim tržištem, unapredili svoj izvozni potencijal, predstavili se i ostvarili značajne konekcije sa potencijalnim partnerima, kupcima i investotorima.

Misiju otkrivanja novih tržišta za startape iz Srbije organizovali su Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd) i Amabasada Francuske u Srbiji, u partnerstvu sa BPI France i La French Tech Belgrade. Odlazak startapa omogućen je uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, koji realizuje NTP Beograd.

Startapi su održali direktne sastanke sa predstavnicima iz više od 30 startapa, organizacija podrške i fondova iz Francuske i Nemačke na umrežavanju koje je organizovao BPI France, poznatiji kao francuska banka za preduzentnike. Dodatni susreti sa investitorima i prilike da se povežu sa potencijalnim kupcima i partnerima, nastavljeni su na VivaTech, jednoj od najvećih tech konferencija današnjice.

– Napravili smo veoma značajne konekcije sa potencijalnim partnerima, i pored uvida u poslednje tehnološke trendove, na VivaTech konferenciji smo se povezali sa velikim brojem inkubatora i akceleratora koji su naša ciljna grupa i ugovorili razgovore sa nekoliko VC fondova – kaže Nemanja Žunić, osnivač startapa IdeaBuddy.

Sa francuskim inovacionim ekosistemom startapi su se upoznali i posetom Station F, jednom od najvećih startap kampusa na svetu. Dobili su i značajan uvid u french tech vize, proces dobijanja Talent Passport za foundere koji targetiraju Francusku kao zemlju u kojoj bi širili i razvijali inovativni biznis, kao i koje su još mogućnosti za startape koji stavljaju Francusku na mapu svog globalnog širenja.

– Sa Mission France programom, pokrenutim tokom našeg Francusko-srpskog foruma za inovacije, cilj nam je da podstaknemo partnerstvo između francuskog i srpskog inovaciong ekosistema, nudeći priliku srpskim startapima da otkriju francusko tržište i iskoriste našu strategiju inovacija u okviru Francuska 2030 – kaže NJ.E Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Sa dinamičnom startap scenom Francuska se nalazi među 10 najboljih na svetu. Ona je i među top 3 evropske zemlje po finansiranju startapa u 2022. godini. Trenutno imaju 26 jednoroga (kompanija vrednih preko bilion dolara), čiji broj, kao i vrednost investicija u startape, poslednjih godina rastu velikom brzinom, zbog čega je ova zemlja postala važno tržište za inovativne kompanije iz celog sveta.