Српски стартапи у експанзији на француско тржиште - Naučno-tehnološki park Beograd

Српски стартапи у експанзији на француско тржиште

Четири стартапа из Србије: Atfield Technology, Agrines, IdeaBuddy, и Tapni, учествовало је од 12. до 15. јуна на Mission France, студијском стартап путовању током којег су успоставили прве контакте са овим тржиштем, унапредили свој извозни потенцијал, представили се и остварили значајне конекције са потенцијалним партнерима, купцима и инвестоторима.

Мисију откривања нових тржишта за стартапе из Србије организовали су Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд) и Амабасада Француске у Србији, у партнерству са BPI France и La French Tech Belgrade. Одлазак стартапа омогућен је уз подршку Владе Швајцарске кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”, који реализује НТП Београд.

Стартапи су одржали директне састанке са представницима из више од 30 стартапа, организација подршке и фондова из Француске и Немачке на умрежавању које је организовао BPI France, познатији као француска банка за предузентнике. Додатни сусрети са инвеститорима и прилике да се повежу са потенцијалним купцима и партнерима, настављени су на VivaTech, једној од највећих tech конференција данашњице.

– Направили смо веома значајне конекције са потенцијалним партнерима, и поред увида у последње технолошке трендове, на VivaTech конференцији смо се повезали са великим бројем инкубатора и акцелератора који су наша циљна група и уговорили разговоре са неколико VC фондова – каже Немања Жунић, оснивач стартапа IdeaBuddy.

Са француским иновационим екосистемом стартапи су се упознали и посетом Station F, једном од највећих стартап кампуса на свету. Добили су и значајан увид у french tech визе, процес добијања Talent Passport за foundere који таргетирају Француску као земљу у којој би ширили и развијали иновативни бизнис, као и које су још могућности за стартапе који стављају Француску на мапу свог глобалног ширења.

– Са Mission France програмом, покренутим током нашег Француско-српског форума за иновације, циљ нам је да подстакнемо партнерство између француског и српског иновационг екосистема, нудећи прилику српским стартапима да открију француско тржиште и искористе нашу стратегију иновација у оквиру Француска 2030 – каже Њ.Е Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији.

Са динамичном стартап сценом Француска се налази међу 10 најбољих на свету. Она је и међу топ 3 европске земље по финансирању стартапа у 2022. години. Тренутно имају 26 једнорога (компанија вредних преко билион долара), чији број, као и вредност инвестиција у стартапе, последњих година расту великом брзином, због чега је ова земља постала важно тржиште за иновативне компаније из целог света.