Новине у Закону о странцима: Олакшице и промене за рад и боравак у Србији - Naučno-tehnološki park Beograd

Novine u Zakonu o strancima: Olakšice i promene za rad i boravak u Srbiji

Ovog meseca usvojene su izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima koje donose modifikacije i olakšanu proceduru za strane državljane koji žele da se zaposle u Srbiji.

Sumirali smo ključne olakšice koje će smanjiti administrativna opterećenja i procedure poslodavcima, omogućivši im da brže i efikasnije angažuju kvalifikovane radnike iz drugih zemalja.

Olakšane procedure za poslodavce

Jedna od najznačajnijih promena koja će biti od velike koristi za poslodavce jeste uvođenje jedinstvene dozvole za boravak i rad stranih radnika. Ova promena ima potencijal da značajno pojednostavi administrativne procese za poslodavce koji žele da zaposle strane radnike. Umesto da se suočavaju sa dve odvojene procedure za dobijanje dozvola za boravak i rad, poslodavci sada mogu koristiti jedan integrisani postupak podnošenja zahteva. Ovo će ubrzati celokupan proces i eliminisati nepotrebne birokratske korake.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavezano da donese odluku o dozvoli za boravak i rad u roku od samo 15 dana od podnošenja zahteva. Ova brza obrada doprineće smanjenju čekanja i omogućiti poslodavcima da brže i efikasnije planiraju proces zapošljavanja.

Fleksibilnije opcije za radne dozvole

Nova pravila takođe donose promene u uslovima za dobijanje radnih dozvola. Određene kategorije stranaca, kao što su oni koji dolaze radi studija, naučnih istraživanja, međunarodne studentske razmene ili spajanja porodice, više neće morati da pribavljaju posebne radne dozvole kako bi radili u Srbiji. Ovo je posebno korisno za poslodavce koji zapošljavaju stručnjake iz ovih oblasti, jer će se procedura zapošljavanja pojednostaviti i ubrzati.

Duže trajanje privremenih boravaka

Produženje trajanja dozvola za privremeni boravak na tri godine umesto dosadašnjih godinu dana znači manje administrativnog opterećenja za poslodavce i strane radnike. Ovo takođe omogućava veću stabilnost i predvidljivost za poslodavce koji zapošljavaju strane radnike na duži period.

Digitalizacija i efikasnost

Digitalizacija procesa, uključujući mogućnost online podnošenja zahteva i pristup administrativnim uslugama preko online portala, dodatno će olakšati poslodavcima da upravljaju procedurama zapošljavanja i administracijom dozvola. Osim toga, biometrijski dokumenti će zameniti tradicionalne dozvole i nalepnice, poboljšavajući sigurnost i smanjujući rizik od gubitka ili zloupotrebe dokumenata.

Autor: Vladimir Milošević, advokat