Умрежавање и приступ немачком тржишту за иновативне компаније из Србије - Naučno-tehnološki park Beograd

Umrežavanje i pristup nemačkom tržištu za inovativne kompanije iz Srbije

Foto: Stefan Simonović

Prema istraživanju o internacionalizaciji koje smo radili sa domaćim startapima, čak 47% njih mapira DACH regiju kao njihovo primarno tržište za širenje.

Na skupu posvećenom umrežavanju srpskih startapa i nemačkih kompanija „Serbian Innovation Meets German Excellence“, danas smo u saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom, otvorili diskusiju o mogućnostima ove saradnje na polju inovacija, trendovima i istražili prilike za širenje poslovanja inovativnih tehnoloških kompanija iz Srbije na nemačko tržište.

U otkrivanju kako pristupiti širenju poslovanja u Nemačkoj dosta su pomogla važna iskustva i naučene lekcije kompanija koje već blisko sarađuju sa partnerima i klijentima na ovom tržištu. Njih su podelili Jure Galić iz naše kompanije članice NOVELIC, koja od svojih početaka posluje u Nemačkoj a nedavno su otvorili i svoju kancelariju u Minhenu, Dragan Stajić iz nemačke kompanije čiji se istraživačko-razvojni centar nalazi kod nas u NTP-u, HDT D&P , kao i Filip Mitrović iz 360 Mobility, koji ima 15+ godina iskustva u radu za nemačke kompanije.

Otvaranju skupa prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja je predstavila potencijale inovacionog ekosistema Srbije.
Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Milan Grujić kazao je da će fokus tog udruženja u narednom periodu biti na inovacijama i podršci startapima.
Učesnike je pozdravila i Gordana Danilović Grković, direktorka NTP Beograd koja je istakla da NTP Beograd podržava inovativne kompanije da ubrzaju svoj rast i razvoj i osvoje nova tržišta, u čemu je posebno važna podrška resornog ministarstva, kao i međunarodna partnerstva i ovakve inicijative koje donose startapima važne prilike da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou.

Na skupu je održan i panel posvećen mogućnostima za ostvarivanje poslovne saradnje srpskih startapova i nemačkih kompanija na kome su govorili Wolfgang Piesch iz Continental Automotive Serbia, Dr Sven Lammermann iz ZF Srbija,, Vukota Eraković iz Robert Bosch i Nebojša Bjelotomić, iz Inicijative Digitalna Srbija.