Умрежавање и приступ немачком тржишту за иновативне компаније из Србије - Naučno-tehnološki park Beograd

Умрежавање и приступ немачком тржишту за иновативне компаније из Србије

Фото: Стефан Симоновић

Према истраживању о интернационализацији које смо радили са домаћим стартапима, чак 47% њих мапира DACH регију као њихово примарно тржиште за ширење.

На скупу посвећеном умрежавању српских стартапа и немачких компанија “Serbian Innovation Meets German Excellence”, данас смо у сарадњи са Немачко-српском привредном комором, отворили дискусију о могућностима ове сарадње на пољу иновација, трендовима и истражили прилике за ширење пословања иновативних технолошких компанија из Србије на немачко тржиште.

У откривању како приступити ширењу пословања у Немачкој доста су помогла важна искуства и научене лекције компанија које већ блиско сарађују са партнерима и клијентима на овом тржишту. Њих су поделили Јуре Галић из наше компаније чланице NOVELIC, која од својих почетака послује у Немачкој а недавно су отворили и своју канцеларију у Минхену, Драган Стајић из немачке компаније чији се истраживачко-развојни центар налази код нас у НТП-у, HDT D&P , као и Филип Митровић из 360 Mobility, који има 15+ година искуства у раду за немачке компаније.

Отварању скупа присуствовала је и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић која је представила потенцијале иновационог екосистема Србије.
Председник Немачко-српске привредне коморе (АХК) Милан Грујић казао је да ће фокус тог удружења у наредном периоду бити на иновацијама и подршци стартапима.
Учеснике је поздравила и Гордана Даниловић Грковић, директорка НТП Београд која је истакла да НТП Београд подржава иновативне компаније да убрзају свој раст и развој и освоје нова тржишта, у чему је посебно важна подршка ресорног министарства, као и међународна партнерства и овакве иницијативе које доносе стартапима важне прилике да прошире своје пословање на међународном нивоу.

На скупу је одржан и панел посвећен могућностима за остваривање пословне сарадње српских стартапова и немачких компанија на коме су говорили Wolfgang Piesch из Continental Automotive Serbia, Dr Sven Lammermann из ZF Srbija,, Вукота Ераковић из Robert Bosch и Небојша Бјелотомић, из Иницијативе Дигитална Србија.