sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Najava takmičenja – Dostignuća mladih

Poslovni izazov zapadnog Balkana je trodnevno takmičenje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje podstiče učenike da kreativno razmišljaju, analiziraju, planiraju, i sve to kroz timski rad. Razvijanjem svojih komunikacijskih i prezentacijskih veština, učenici stiču samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana učenici postaju svesni svojih mogućnosti i tako unapređuju svoj preduzetnički duh. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Timovi sastavljeni od po 4 učenika iz različitih zemalja, osmišljavaju biznis ideju kao odgovor na postavljeni “izazov”, kreiraju biznis plan i izrađuju PowerPoint prezentaciju. Učenici su raspoređeni tako da se članovi tima međusobno ne poznaju, pa je izazov kreiranja zajedničke poslovne ideje još zanimljiviji. Tokom rada, svaki tim ima laptop i pristup potrebnim informacijama preko interneta, kao i poslovnog volontera koji je tu da pomogne savetima, predlozima i iskustvom. Trećeg dana takmičenja, timovi izlaze pred višečlani stručni žiri i publiku u Naučno-tehnološkom parku, i predstavljaju svoju ideju a najbolje ocenjeni timovi dobijaju nagrade.

Ovo takmičenje realizuje se već petu godinu za redom, a posle Beograda (2013.), Sarajeva (2014.), Podgorice (2015.) i Zagreba (2016.), grad domaćin je ponovo Beograd i to od 22. do 24. aprila.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, članica najvećeg globalnog programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, a podržava Ambasada SAD u Beogradu, Balkanski fond za demokratiju, Američka agencija za međunarodni razvoj, kompanija Telekom Srbija i Naučno-tehnološki park Beograd.