ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ – ПОБЕДНИЧКА ИДЕЈА ПОСЛОВНОГ ИЗАЗОВА - Naučno-tehnološki park Beograd

ELEKTRIČNI BICIKLI NA ZAPADNOM BALKANU – POBEDNIČKA IDEJA POSLOVNOG IZAZOVA

ELEKTRIČNI BICIKLI NA ZAPADNOM BALKANU – POBEDNIČKA IDEJA POSLOVNOG IZAZOVA

„Poslovni izazov zapadnog Balkana” – takmičenje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije ELEKTRIČNI BICIKLI NA ZAPADNOM BALKANU – POBEDNIČKA IDEJA POSLOVNOG IZAZOVA

Ideja o proizvodnji bicikala od recikliranih materijala i na električni pogon, osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetničkih veština „Poslovni izazov zapadnog Balkana” održanom u Beogradu. Pobednički tim činili su Laura iz Zagreba, Tarik iz Tuzle, Sofija iz Podgorice i Kadir iz Sjenice, koji su se takmičili sa 80 vršnjaka iz 57 srednjih škola iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Beogradu, Balkanskog fonda za demokratiju, kompanije Telekom Srbija i Američke agencije za međunarodni razvoj.

Prvog dana takmičenja, učenici podeljeni u 20 mešovitih timova dobili su zadatak da kreiraju uslugu ili proizvod koji će unaprediti vožnju biciklom i povećati broj biciklista. Četvoro učenika koji formiraju jedan tim dolaze iz četiri zemlje i nisu se poznavali pre početka takmičenja, što je činilo izazov još većim. Drugog dana su razvijali svoje poslovne ideje a u ponedeljak u Naučno-tehnološkom parku su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dodela nagrada pobednicima.

Ovo takmičenje se organizuje petu godinu za redom, a posle Beograda (2013.), Sarajeva (2014.), Podgorice (2015.) i Zagreba (2016.), grad domaćin je ponovo bio Beograd. Cilj je da razvijanjem komunikacijskih i prezentacijskih veština, učenici steknu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana učenici postaju svesni svojih mogućnosti i tako unapređuju svoj preduzetnički duh. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou. Svi učesnici Poslovnog izazova zapadnog Balkana pobedili su na regionalnim i nacionalnim takmičenjima održanim u četiri zemlje u ovoj školskoj godini, u konkurenciji od više od 1200 učenika.

„Dostignuća mladih” je jedna od nacionalnih organizacija u okviru globalne mreže programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, nastale 1919. godine u SAD a danas sačinjene od 121 članice sa svih kontinenata. Misija organizacije je priprema i inspirisanje učenika osnovnih i srednjih škola za život i rad u savremenom svetu kroz implementaciju obrazovnih programa iz oblasti preduzetništva, poslovanja i finansijske pismenosti.