ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ – ПОБЕДНИЧКА ИДЕЈА ПОСЛОВНОГ ИЗАЗОВА - Naučno-tehnološki park Beograd

ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ – ПОБЕДНИЧКА ИДЕЈА ПОСЛОВНОГ ИЗАЗОВА

ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ – ПОБЕДНИЧКА ИДЕЈА ПОСЛОВНОГ ИЗАЗОВА

„Пословни изазов западног Балкана” – такмичење средњошколаца из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ – ПОБЕДНИЧКА ИДЕЈА ПОСЛОВНОГ ИЗАЗОВА

Идеја о производњи бицикала од рециклираних материјала и на електрични погон, освојила је прво место на такмичењу средњошколаца из предузетничких вештина „Пословни изазов западног Балкана” одржаном у Београду. Победнички тим чинили су Лаура из Загреба, Тарик из Тузле, Софија из Подгорице и Кадир из Сјенице, који су се такмичили са 80 вршњака из 57 средњих школа из Хрватске, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине. Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Амбасаде САД у Београду, Балканског фонда за демократију, компаније Телеком Србија и Америчке агенције за међународни развој.

Првог дана такмичења, ученици подељени у 20 мешовитих тимова добили су задатак да креирају услугу или производ који ће унапредити вожњу бициклом и повећати број бициклиста. Четворо ученика који формирају један тим долазе из четири земље и нису се познавали пре почетка такмичења, што је чинило изазов још већим. Другог дана су развијали своје пословне идеје а у понедељак у Научно-технолошком парку су жирију презентовали своје бизнис планове након чега је организована додела награда победницима.

Ово такмичење се организује пету годину за редом, а после Београда (2013.), Сарајева (2014.), Подгорице (2015.) и Загреба (2016.), град домаћин је поново био Београд. Циљ је да развијањем комуникацијских и презентацијских вештина, ученици стекну самопоуздање, а развијањем идеје од “нуле” до бизнис плана ученици постају свесни својих могућности и тако унапређују свој предузетнички дух. Такође, такмичење истиче важност повезивања младих људи који живе на територији западног Балкана и буди свест о неопходности заједничких активности на регионалном нивоу. Сви учесници Пословног изазова западног Балкана победили су на регионалним и националним такмичењима одржаним у четири земље у овој школској години, у конкуренцији од више од 1200 ученика.

„Достигнућа младих” је једна од националних организација у оквиру глобалне мреже програма предузетничког образовања Junior Achievement Worldwide, настале 1919. године у САД а данас сачињене од 121 чланице са свих континената. Мисија организације је припрема и инспирисање ученика основних и средњих школа за живот и рад у савременом свету кроз имплементацију образовних програма из области предузетништва, пословања и финансијске писмености.