Почела обука у НТП за 17 најбољих стартап тимова - Naučno-tehnološki park Beograd

Počela obuka u NTP za 17 najboljih startap timova

Počela obuka u NTP za 17 najboljih startap timova 3

Danas su Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, otvorili sistem obuka koji će u narednih godinu dana pohađati finalisti takmičenja za Najbolju startap ideju.

– Ukupno 17 timova naučiće kako da osnuju firmu, kako da razgovaraju sa potencijalnim investitorima, kako da pregovaraju, a da ne budu prevareni, kao i druge veštine koje će im biti potrebne u preduzetništvu. Mi želimo da ih zaštitimo i zadržimo u zemlji i zato ćemo za njih uvek imati vremena. Danas će i četiri najbolja tima dobiti svoje prostorije u Naučno-tehnološkom parku i imaće mentore godinu dana. Na nama je da im nađemo što bolje partnere među preduzetnicima kako bi nastavili da razvijaju svoj proizvod, a tu će biti i stručnjaci iz Agencije za privredne registre koji će im pomoći oko svih potrebnih procedura. Dakle, od danas će Naučno-tehnološki park biti bogatiji za još četiri nove start-ap kompanije koje će dobiti novac, prostor i mentorstvo kako bi razvijale svoje proizvode i ostale u svojoj zemlji – istakao je Petronijević.

On je istovremeno podsetio da je do pre godinu i po dana zgrada Naučno-tehnološkog parka Beograd bila potpuno prazna, a da danas u njoj radi 50 kompanija, 21 rastuće razvojno tehnološka kompanija i 29 startapa u kojima radi oko 500 mladih IT stručnjaka.

Gordana Danilović Grković je podsetila da je finalno takmičenje proteklog petka bilo veoma kvalitetno zbog čega je doneta odluka da veći broj timova od predviđenog broja dobije potrebnu podršku.

– Želimo da im pomognemo da što bolje dalje razviju svoje ideje i zaštite intelektualnu svojinu, jer nije jednostavno mladom timu koji tek počinje da radi da to učini u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer. Radiće se na razvoju poslovnog planiranja po najpoznatijoj svetskoj „lean” metodologiji, a tu će biti i obuke o pisanju projekata. Takođe, sarađivaćemo sa Fondom za investicionu delatnost koji je objavio poziv za mini-grantove kojima se finansiraju najbolje inovacije, iskreno želeći da dalje razvijemo njihove ideje i pomognemo im na samom početku, onda kada im je pomoć i najpotrebnija – rekla je direktorka Naučno-tehnološkog parka.