Почела обука у НТП за 17 најбољих стартап тимова - Naučno-tehnološki park Beograd

Почела обука у НТП за 17 најбољих стартап тимова

Почела обука у НТП за 17 најбољих стартап тимова 3

Данас су Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, отворили систем обука који ће у наредних годину дана похађати финалисти такмичења за Најбољу стартап идеју.

– Укупно 17 тимова научиће како да оснују фирму, како да разговарају са потенцијалним инвеститорима, како да преговарају, а да не буду преварени, као и друге вештине које ће им бити потребне у предузетништву. Ми желимо да их заштитимо и задржимо у земљи и зато ћемо за њих увек имати времена. Данас ће и четири најбоља тима добити своје просторије у Научно-технолошком парку и имаће менторе годину дана. На нама је да им нађемо што боље партнере међу предузетницима како би наставили да развијају свој производ, а ту ће бити и стручњаци из Агенције за привредне регистре који ће им помоћи око свих потребних процедура. Дакле, од данас ће Научно-технолошки парк бити богатији за још четири нове старт-ап компаније које ће добити новац, простор и менторство како би развијале своје производе и остале у својој земљи – истакао је Петронијевић.

Он је истовремено подсетио да је до пре годину и по дана зграда Научно-технолошког парка Београд била потпуно празна, а да данас у њој ради 50 компанија, 21 растуће развојно технолошка компанија и 29 стартапа у којима ради око 500 младих ИТ стручњака.

Гордана Даниловић Грковић је подсетила да је финално такмичење протеклог петка било веома квалитетно због чега је донета одлука да већи број тимова од предвиђеног броја добије потребну подршку.

– Желимо да им помогнемо да што боље даље развију своје идеје и заштите интелектуалну својину, јер није једноставно младом тиму који тек почиње да ради да то учини у Сједињеним Америчким Државама, на пример. Радиће се на развоју пословног планирања по најпознатијој светској „lean” методологији, а ту ће бити и обуке о писању пројеката. Такође, сарађиваћемо са Фондом за инвестициону делатност који је објавио позив за мини-грантове којима се финансирају најбоље иновације, искрено желећи да даље развијемо њихове идеје и помогнемо им на самом почетку, онда када им је помоћ и најпотребнија – рекла је директорка Научно-технолошког парка.