Одржано финале националног такмичења за најбољу студентску идеју - Naučno-tehnološki park Beograd

Održano finale nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju

Održano finale nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju

Tim Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, ElektričariG3, pobednik je nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju koje je danas održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Mladi Novosađani, osmislili su pametni tepih za konvertovanje mehaničke energije čovekovog hoda u električnu energiju.

Drugo mesto pripalo je timu Alfa i Omega za uređaj za spašavanje davljenika sa Univerziteta u Novom Pazaru, dok je trećeplasirani tim Fantastična četvorka, koji su osmislili panele sa konzervama za kolektovanje energije i zagrevanje prostora.

Svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji. Osim dobitnika među njima su i: Biznis tim, Ekof tajgers, Green messinger, KSE, Rentijeri, SuperEdukatori i Zoom.

Svaki tim imao je 7 miniuta da kroz prezentaciju predstavi svoju ideju, i 3 minuta da odgovore na  pitanja žirija. O najboljim studentskim idejama odlučivali su
prof. dr Vesna Mandić, kordinator projekta IF4TM, sa Univerziteta u Kragujevcu, prof dr Goran Stojanović, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije, Miloš Došen vlasnik Tokmak konsalting i Daniela Zlatić Žutić iz Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Prvu nagradu od 150.000 dinara obezbedili su sponzori Univerzitet u Kragujevcu i SBB, drugu od 120.000 dinara Univerziteti u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a treću u iznosu od 80.000 dinara sponzorisali su Državni univerzitet Novi Pazar i Metropoliten.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju održava se okviru Erasmus+ projekta IF4TM, u kome je jedan od partnera i Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta u Beogradu.