Одржано финале националног такмичења за најбољу студентску идеју - Naučno-tehnološki park Beograd

Одржано финале националног такмичења за најбољу студентску идеју

Одржано финале националног такмичења за најбољу студентску идеју

Тим Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, ЕлектричариГ3, победник је националног такмичења за најбољу студентску идеју које је данас одржано у Научно-технолошком парку Београд. Млади Новосађани, осмислили су паметни тепих за конвертовање механичке енергије човековог хода у електричну енергију.

Друго место припало је тиму Алфа и Омега за уређај за спашавање дављеника са Универзитета у Новом Пазару, док је трећепласирани тим Фантастична четворка, који су осмислили панеле са конзервама за колектовање енергије и загревање простора.

Своје идеје представило је укупно 10 тимова са седам високо образовних установа у Србији. Осим добитника међу њима су и: Бизнис тим, Екоф тајгерс, Green messinger, КСЕ, Рентијери, СуперЕдукатори и Zoom.

Сваки тим имао је 7 миниута да кроз презентацију представи своју идеју, и 3 минута да одговоре на  питања жирија. О најбољим студентским идејама одлучивали су
проф. др Весна Мандић, кординатор пројекта ИФ4ТМ, са Универзитета у Крагујевцу, проф др Горан Стојановић, редовни професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Даница Мићановић из Привредне коморе Србије, Милош Дошен власник Токмак консалтинг и Даниела Златић Жутић из Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Прву награду од 150.000 динара обезбедили су спонзори Универзитет у Крагујевцу и СББ, другу од 120.000 динара Универзитети у Новом Саду, Београду и Нишу, а трећу у износу од 80.000 динара спонзорисали су Државни универзитет Нови Пазар и Метрополитен.

Такмичење за најбољу студентску идеју одржава се оквиру Ерасмус+ пројекта ИФ4ТМ, у коме је један од партнера и Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета у Београду.