Члановима научно-технолошких паркова у Србији омогућено добијање дозволе за увоз нерегистрованих медицинских средстава за 24h - Naučno-tehnološki park Beograd

Članovima naučno-tehnoloških parkova u Srbiji omogućeno dobijanje dozvole za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava za 24h

Kompanije članice NTP Beograd i svih naučno-tehnoloških parkova u Srbiji dobile su mogućnost skraćenja procedure uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava namenjenih istraživanju i razvoju inovativnih proizvoda, za samo 24h!

Inicijativa za ubrzanje ove procedure započeta je nakon sastanka predsednice Vlade RS, velikih domaćih kompanija, predstavnika Naučno-tehnološkog parka Beograd i njegovih hardverskih kompanija članica, održanog u junu 2018. godine u kompleksu NTP na Zvezdari. Posle višemesečnog zalaganja, niza sastanaka i konsultacija Naučno-tehnološkog parka Beograd sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ALIMS-a (Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije), kao i Uprave carina, izmenjen je Pravilnik o uvozu medicinskih sredstava koja nisu registrovana. Dodat je naime, novi član 9a, kojim se uvoz neregistrovanog medicinskog sredstva za istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda, članu naučno-tehnološkog parka i korisniku sredstava za podsticanje inovativnosti preko Fonda za inovacionu delatnost, odobrava najkasnije 24 časa od prijema zahteva.

Ovo je veliki pomak imajući u vidu da se ranije rok za odobravanje uvoza neregistrovanog medicinskog sredstva u praksi protezao i na više od mesec dana, a NTP Beograd je posebno zadovoljan činjenicom što je ostvarivanje prava na skraćenje ove procedure omogućeno članovima svih naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, korisnicima Fonda, kao i naučno-istraživačkim organizacijama.

Ceo pravilnik možete pogledati na linku.