sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Safe-Cath pobednik prvog lokalnog ImagineIF! takmičenja za startape u oblasti zdravstva

Safe-Cath tim pobednik je prvog ImagineIF! takmičenja za startape iz zdravstvenog sektora u Srbiji, koji Innovation Forum Cambridge organizuje u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd (platinasti partner) i Heath Tech Labom (srebrni partner ). Pobedom na lokalnom takmičenju Safe-Cath je osvojio 2.000 EUR finansiranja, mogućnost da učestvuje na globalnom ImagineIF! takmičenju na Univerzitetu u Kembridžu, kao i šestomesečno korišćenje laboratorijskog prostora u jednoj od globalnih prestonica ImagineIF! takmičenja, uključujući Beograd.

Beogradski tim osmislio je inovativni kateter koji, u odnosu na postojeća, predstavlja novo tehničko rešenje na tržištu, uz pomoć kojeg se sprečava transfer bakterija u sterilne delove urinarnog trakta.

– Urinarne infekcije su veliki problem u medicinskoj praksi i potrebna su nam nova rešenja kako bi se smanjio broj komplikacija. Dvadeset prvi vek je vek za unapređenje medicine i naše rešenje doprinosi upravo tome, smanjujući u velikoj meri broj komplikacija izazvanih urinarnim infekcijama, a samim tim i broj pacijenata koji pate od takvih problema. Pobeda na ImagineIF! takmičenju za nas je vetar u leđa, veliko iskustvo i mogućnost da se projekat privede kraju – rekao je Boško Sremčević, član tima Safe-Cath.

Otvaranju lokalnog finala u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisustvovao je ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. gospodin Denis Kefe koji je istako da organizacija ovakvog takmičenja šalje poruku da Srbija ima veliki potencijal u inovacijama, naglasivši važnost saradnje ovdašnjih startapa sa britanskim tržištem. Goste je pozdravio i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saša Lazović, istakavši da Vlada radi na nekoliko programa kako bi podržala mlade inovatore i da su startapi, kao što su današnji finalisti i svi oni koji posluju u NTP Beograd, primer da možemo stvoriti konkurentno i produktivno okruženje za dalji razvoj inovacija.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd čestitala je svim finalistima na sjajnim idejama,  ističući da su inovacije u zdravstvu veoma značajne, a da je uloga startapa da ih izvedu na tržište.

Na skupu povodom završnice programa podršku finalistima i kratka predavanja održali su Jason Mellad, direktor i koosnivač startapa Start Codon iz Velike Britanije, Gordana Matić sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i Miodrag Stojković, šef katedre za humanu genetiku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i osnivač specijalne bolnice Spebo.

Svoje ideje u finalu programa ImagineIF! Srbija predstavilo je ukupno 8 timova, koji su u prethodnih mesec dana radili sa više od 40 lokalnih mentora. Uz pobednički Safe-Cath to su: ECG for everybody, Asthma Pal, HerbElixa, Educated, Easy Tech, SmartResearch i IMGGE. O najboljem među njima odlučivao je stručni žiri, sastavljen od predstavnika struke i preduzetnika: dr Ksenija Purković (AstraZeneca), dr Džejson Melad (preduzetnik, koosnivač u Start Codon), dr Ivana Petrović (BelMedic) i dr sc Mirjana Branković-Magić (Institut za onkologiju i radiologiju Srbije).

ImagineIF! takmičenje i akceleratorski program Innovation Foruma sprovodi se sedam godina u različitim zemljama širom sveta, na tri kontinenta, a po prvi put u Srbiji, i nedavno je uvršten među 7 najboljih evropskih akceleratorskih programa u oblasti health-tech-a.

Globalno ImagineIF! finale biće održano 27. juna na Univerzitetu u Kembridžu.