sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Safe-Cath победник првог локалног ImagineIF! такмичења за стартапе у области здравства

Safe-Cath тим победник је првог ImagineIF! такмичења за стартапе из здравственог сектора у Србији, који Innovation Forum Cambridge организује у сарадњи са Научно-технолошким парком Београд (платинасти партнер) i Heath Tech Labom (сребрни партнер ). Победом на локалном такмичењу Safe-Cath је освојио 2.000 ЕУР финансирања, могућност да учествује на глобалном ImagineIF! такмичењу на Универзитету у Кембриџу, као и шестомесечно коришћење лабораторијског простора у једној од глобалних престоница ImagineIF! такмичења, укључујући Београд.

Београдски тим осмислио је иновативни катетер који, у односу на постојећа, представља ново техничко решење на тржишту, уз помоћ којег се спречава трансфер бактерија у стерилне делове уринарног тракта.

– Уринарне инфекције су велики проблем у медицинској пракси и потребна су нам нова решења како би се смањио број компликација. Двадесет први век је век за унапређење медицине и наше решење доприноси управо томе, смањујући у великој мери број компликација изазваних уринарним инфекцијама, а самим тим и број пацијената који пате од таквих проблема. Победа на ImagineIF! такмичењу за нас је ветар у леђа, велико искуство и могућност да се пројекат приведе крају – рекао је Бошко Сремчевић, члан тима Safe-Cath.

Отварању локалног финала у Научно-технолошком парку Београд присуствовао је амбасадор Велике Британије у Србији, Њ.Е. господин Денис Кефе који је истако да организација оваквог такмичења шаље поруку да Србија има велики потенцијал у иновацијама, нагласивши важност сарадње овдашњих стартапа са британским тржиштем. Госте је поздравио и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Саша Лазовић, истакавши да Влада ради на неколико програма како би подржала младе иноваторе и да су стартапи, као што су данашњи финалисти и сви они који послују у НТП Београд, пример да можемо створити конкурентно и продуктивно окружење за даљи развој иновација.

Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд честитала је свим финалистима на сјајним идејама,  истичући да су иновације у здравству веома значајне, а да је улога стартапа да их изведу на тржиште.

На скупу поводом завршнице програма подршку финалистима и кратка предавања одржали су Jason Mellad, директор и кооснивач стартапа Start Codon из Велике Британије, Гордана Матић са Института за биолошка истраживања Синиша Станковић и Миодраг Стојковић, шеф катедре за хуману генетику Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу и оснивач специјалне болнице Spebo.

Своје идеје у финалу програма ImagineIF! Србија представило је укупно 8 тимова, који су у претходних месец дана радили са више од 40 локалних ментора. Уз победнички Safe-Cath то су: ECG for everybody, Asthma Pal, HerbElixa, Educated, Easy Tech, SmartResearch i IMGGE. О најбољем међу њима одлучивао је стручни жири, састављен од представника струке и предузетника: др Ксенија Пурковић (AstraZeneca), др Џејсон Мелад (предузетник, кооснивач у Start Codon), др Ивана Петровић (BelMedic) и др сц Мирјана Бранковић-Магић (Институт за онкологију и радиологију Србије).

ImagineIF! такмичење и акцелераторски програм Innovation Foruma спроводи се седам година у различитим земљама широм света, на три континента, а по први пут у Србији, и недавно је уврштен међу 7 најбољих европских акцелераторских програма у области health-tech-a.

Глобално ImagineIF! финале биће одржано 27. јуна на Универзитету у Кембриџу.