Easy Aerial демонстрирао рад дрона за надгледање преко 5Г Теленор тестне мреже у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Easy Aerial demonstrirao rad drona za nadgledanje preko 5G Telenor testne mreže u NTP Beograd

Prvi put u Srbiji, danas je u Naučno-tehnološkom parku Beograd  na 5G mreži demonstriran rad drona za nadgledanje startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija. Demonstracija je održana  u okviru Telenor testnog 5G okruženja, a zanimljivo je da je, inače, ovo svoje rešenje Easy Aerial testirao u Beogradu nedelju dana pre nego što su bili u mogućnosti da to urade u Njujorku.

– 5G tehnologija donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za naše rešenje veoma važno. Koristimo je za upravljanje dronom i „upload“ fotografija koje se snimaju pomoću kamere na samom dronu. Potom dron prepoznaje da li se neko ili nešto kreće po prostoru i, ukoliko je tako, alarmira koga je potrebno. Cilj ovih sistema je da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitne pomoći, vatrogasci i vazduhoplovstvo – objasnio je Ninoslav Adžibaba, jedan od osnivača Easy Aerial, startapa čiji se razvojni centar nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd i koji svoje klijente ima u 20 zemalja na pet kontinenata.

– Nedavno nam je klijent postala policija u Majamiju koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg Super bowl-a (godišnji šampionat američke fudbalske lige NFL), a već sarađujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u – dodao je.

Upotreba drona na 5G mreži znači da se eliminiše potreba da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, već se putem 5G tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Podestimo, kompanija Telenor postavila je prošle godine prvu 5G baznu stanicu u Srbiji u NTP Beograd kako bi se domaćim kompanijama, startapima i studentima omogućilo da svoja rešenja testiraju ovde, kao da se nalaze bilo gde u svetu.

Easy Aerial je američka kompanija koja je počela sa radom 2015. godine, dok je Easy Aerial d.o.o. Srbija razvojni centar koji se nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Svoja inovativna rešenja razvijaju u Srbiji, dok se finalni proizvod pravi u SAD.