Easy Aerial демонстрирао рад дрона за надгледање преко 5Г Теленор тестне мреже у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Easy Aerial демонстрирао рад дрона за надгледање преко 5Г Теленор тестне мреже у НТП Београд

Први пут у Србији, данас је у Научно-технолошком парку Београд  на 5Г мрежи демонстриран рад дрона за надгледање стартапа Easy Aerial д.о.о. Србија. Демонстрација је одржана  у оквиру Теленор тестног 5Г окружења, а занимљиво је да је, иначе, ово своје решење Easy Aerial тестирао у Београду недељу дана пре него што су били у могућности да то ураде у Њујорку.

– 5Г технологија доноси одсуство кашњења у преносу података, што је за наше решење веома важно. Користимо је за управљање дроном и „upload“ фотографија које се снимају помоћу камере на самом дрону. Потом дрон препознаје да ли се неко или нешто креће по простору и, уколико је тако, алармира кога је потребно. Циљ ових система је да омогуће напредан, паметан и поуздан видео-надзор и интеграцију са другим системима паметне заштите. Због тога, највећу примену има у системима хитних служби, као што су хитне помоћи, ватрогасци и ваздухопловство – објаснио је Нинослав Аџибаба, један од оснивача Easy Aerial, стартапа чији се развојни центар налази у Научно-технолошком парку Београд и који своје клијенте има у 20 земаља на пет континената.

– Недавно нам је клијент постала полиција у Мајамију која је користила наше дронове за надгледање последњег Super bowl-а (годишњи шампионат америчке фудбалске лиге НФЛ), а већ сарађујемо и са полицијом, ватрогасним службама и ваздухопловством у САД-у – додао је.

Употреба дрона на 5Г мрежи значи да се елиминише потреба да се радници хитних служби обучавају за управљање дроном, већ се путем 5Г технологије то ради из контролног центра, уз потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Подестимо, компанија Теленор поставила је прошле године прву 5Г базну станицу у Србији у НТП Београд како би се домаћим компанијама, стартапима и студентима омогућило да своја решења тестирају овде, као да се налазе било где у свету.

Easy Aerial је америчка компанија која је почела са радом 2015. године, док је Easy Aerial д.о.о. Србија развојни центар који се налази у Научно-технолошком парку Београд. Своја иновативна решења развијају у Србији, док се финални производ прави у САД.