sren Mon - Fri 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Позив отворен до: 25.1.2021.

пријаве отворене још:

2Days
21Hours
20Mins
10Secs

Стварамо окружење које подстиче стартап осниваче да креирају иновативне производе и услуге!

Јединствени програм подршке, Raising Starts ти већ у најранијој фази развоја иновација, чак и уколико си још на нивоу идеје, помаже да је

сагледаш

потврдиш

даље развијаш

Ако је твој циљ глобално тржите, на том путу од нас добијаш пуну стручну подршку и финансирање.

Raising Starts ти омогућава да:

ИМАШ НА КОГА ДА СЕ ОСЛОНИШ

Локални и међународни ментори и експерти из различитих области биће на располагању тимовима у складу са њиховим специфичним потребама.

РАЧУНАШ НА ОНО ШТО ЈЕ ТВОЈЕ

No equity! Сматрамо да је важно да вратиш заједници тек онда када реализујеш своју идеју.

ОСТВАРИШ ОНО ШТО СИ ЗАМИСЛИО

Финансирање до 15.000 CHF омогућиће развој твоје идеје.
 

РАЗВИЈАШ

Приступ иновационим лабораторијама помоћи ће вама који развијате хардверска решења, кроз приступ 3D штампачима и скенерима, CNC машинама, ласерима и др.

НАУЧИШ

Радионице и тренинг сесије засноване су на Леан Стартуп методологији, са циљем да научиш области којима не бараташ, а неопходне су за успех твог бизниса.

СТВАРАШ МРЕЖУ

Кроз сусрете са другим стартап оснивачима и сагледавање њихових изазова, доступност инвестиционих фондова и промоцију различитим каналима.

0
града
0
године
до0
стартапа биће подржано
до0CHF
бесповратних средстава по стартапу

ШТА ВАС ОЧЕКУЈЕ

Фаза 1

Твоја идеја и твој тим прошли су фазу селекције и желимо вам добродошлицу у Фазу 1. У њој са вама радимо на валидацији ваше идеје кроз низ радионица, тренинга и мeнторских сесија, користећи Lean Startup методологију.

Demo day

PITCH-ујете вашу идеју пред жиријем! Не брини, твој тим биће за то добро припремљен. Најбоље оцењени тимови прелазе у Фазу 2.

Фаза 2

Време је за фино брушење и полирање – у овој фази развијате свој производ/услугу кроз додатне радионице и тренинге, рад „1 на 1“ са међународним и локалним менторима из различитих области развоја пословања и добијате бесповратно финансијску подршку до 15.000 CHF.

У уторак 29. децембра од 14h одговарамо на ваша питања на првом у низу Инфо догађаја. Пријави се на:

Твој глобални успех почиње у твом региону!

Програм се кроз више позива реализује у научно-технолошким парковима у Београду, Нишу и Чачку.

Београд

Позив отворен до: 25.1.2021.

Чачак

Први позив у 2021. години

Ниш

Први позив у 2021. години

КО МОЖЕ ДА АПЛИЦИРА?

Да

ако:

СИ СТАРТАП ТИМ

(најмање 2 члана) који има јасно дефинисане улоге у развоју бизнис идеје или

СИ МИКРО ПРИВРЕДНО ДРУШТВО

у већинском српском власништву, регистроване не дуже од две године на дан објављивања Позива.

РАЗВИЈАТЕ:

– Иновативно и технолошко решење, било да је хардвер или софтвер
– И доказали сте његову технолошку изводљивост документом, експериментом или развијеним прототипом
 

 

Не

ако:

си подигао CHF 20,000+ из различитих извора (VC, позајмице, кредити), јавно или приватно

је твој стартап у већинском власништву матичне компаније

сте из следећих индустрија:

Производња или трговина оружјем и муницијом.

Производња или трговина алкохолним пићима (изузев пива и вина).

Производња или трговина дуваном.

Коцкање, казина и еквивалентна предузећа.

*детаљна листа критеријума и индустрија се налази у водичу и јавном позиву

Шта очекујемо од Вас?

Посвећеност у развоју ваше идеје

Отвореност за нова знања, искуства и приступе, као и за комуникацију са другим учесницима и организаторима

Проактиван приступ раду током програма

ЗАШТО ЈЕ ПРОГРАМ RAISING STARTS ВАЖАН ЗА ТЕБЕ?

Имаш одличну идеју или први прототип, владаш детаљима који је чине и сваким даном налазиш аргумент више за њихову неопходност, али слика је много шира.

Искра инспирације створила је нешто занимљиво, али далеко си од онога што ће тржиште или потенцијални инвеститор са лакоћом разумети и разматрати.

Твој тим и ти морате да овладате основним бизнис знањима, попут финансија, продаје, промоције, приступа купцима и сл.

Уз Raising Starts стичете неопходно убрзање и подршку, а ментори који су били “у твојој кожи” и небројено пута имали исте дилеме, посветиће ти се тако да ни једно питање неће остати без адекватног одговора.

А ПРИЧА ОВДЕ НЕ СТАЈЕ

 

НАКОН ПРОГРАМА ПОСТАЈЕШ

ДЕО НТП ЗАЈЕДНИЦЕ

Као део заједнице, коначно можеш да размењујеш мишљења, визије и идеје са онима који попут тебе виде “далеко”. Око тебе се отвара и свакодневно шири, свет великих могућности.

КОЈА ЈЕ ВИДЉИВА

Инвеститори (VC фондови, бизнис анђели и други) и потенцијални клијенти су сада око тебе, а твој тим и ти сте обучени, припремљени и спремни за преговоре и нове прилике. Страна тржишта су вам коначно доступна, а локални и међународни догађаји забележени у вашем календару.

И НЕПРЕСТАНО СЕ ШИРИ

Повезани сте са представницима и оснивачима других стартапова са којима покрећете нове иницијативе и заједнички решавате изазове.

УЗ ПОДРШКУ

НТП вам у сваком тренутку стоји на располагању за усавршавање, даљи развој бизниса, приступ савременим иновационим лабораторијама, повећање видљивости као и подршку у приступу инвестицијама.

FAQ

Ko ima pravo učešća? Da li mogu da se prijavim iako nemam registrovanu kompaniju?

Program je namenjen startap timovima (najmanje 2 člana okupljena oko jedne inovativne ideje) i mikro privrednim društvima ne starijim od 2 godine do dana objavljivanja Javnog poziva, koji razvijaju inovativnu ideju i u ranoj fazi razvoja su.

Da li postoji mogućnost da se prijava dopunjuje u više navrata pre konačnog slanja?

Aplikaciona forma se mora popuniti u celosti i tako dostavljena prijava će se evaluirati. Predlažemo da, pre konačnog slanja prijave, svoje odgovore kopirate u zasebni dokument i radite na njima kako bi prijava bila kvalitetno i adekvatno popunjena.

Da li su podaci koje dostavljamo u prijavi za Program zaštićeni?

Svi podaci koji se dostavljaju prilikom podnošenja prijave će biti korišćeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o zaštiti poslovne tajne i u skladu sa obaveštenjem o obradi ličnih podataka dostupnim na zvaničnom sajtu NTP Beograd. Takodje, sva prava intelektualne svojine koja nastanu tokom trajanja Programa ostaju u isključivom vlasništvu startapa.

Nemamo timski video, da li ipak možemo da se prijavimo?

Timski video je obavezan deo prijave. Ne tražimo visoku produkciju videa – želimo samo da vidimo na čemu radite, šta vas motiviše za rad i koje vrednosti delite, kako vaš tim radi zajedno i po čemu ste posebni, budite kreativni.

Da li nam je za prijavu neophodan razvijen prototip?

Program vam pruža podršku da dođete do svog prvog prototipa. Prilikom prijavljivanja, potrebno je da imate dokazanu tehnološku izvodljivost putem dokazanog koncepta, izvedenog eksperimenta, naučnog rada i sl. To može biti u obliku skice proizvoda, ispisanih razrađenih karakteristika ili funkcionisanje procesa u okviru vaše aplikacije i sl.

Ukoliko je naš startap u vlasništvu matične kompanije, da li imamo pravo učešća?

Ukoliko je startap u većinskom vlasništvu (više od 50%) matičnog privrednog društva koje deluje kao matično privredno društvo ili kao kontrolno privredno društvo ne ispunjava uslove za učešće u Programu.

Naš tim ima dve ideje, da li možemo da se prijavimo sa obe?

Razvoj startapa zahteva mnogo rada i posvećenosti. Naša preporuka je da odaberete jednu od te dve ideje i sa njom se prijavite.

Da li se možemo prijaviti u slučaju da smo sarađivali sa nekim drugim akceleratorom?

Naravno. Štaviše, prethodno znanje i iskustvo u razvoju startapa će se smatrati kao prednost.

Šta ako je kompanija registrovana u nekoj drugoj zemlji, ne u Srbiji?

Program će podržati samo startap timove ili kompanije registrovane na teritoriji Republike Srbije koje su u većinski srpskom i većinski privatnom vlasništvu.

Da li se mogu prijaviti ako nisam iz Beograda, Niša ili Čačka?

Program je otvoren za startape iz svih gradova na teritoriji Republike Srbije. Ukoliko trenutno nema otvorenog poziva u NTP Niš i NTP Čačak, odnosno, ukoliko je trenutno otvoren samo poziv za Program u NTP BG/ NTP Niš/NTP Ča, startapi iz svih regiona Srbije se mogu prijaviti na otvoren poziv, s tim što je obavezno prisustvo na svim aktivnostima Programa.

Da li se može prijaviti tim koji je ranije prikupio finansiranje (nagrade, investicije, kredite is l.)?

Prihvatljive su prijave svih timova koji su prikupili finansiranje u ukupnom iznosu do 20,000 CHF.

Kako odlučujete koje startape prihvatate u Program?

Selekcija startapa se vrši na osnovu opštih uslova učešća i selekcionih kriterijuma. Startapi koji budu ispunili opšte kriterijume, u nastavku selekcije biće ocenjivani na osnovu liste kriterijuma koja je dostupna u Vodiču. (link) Svi timovi će biti selektovani na osnovu datih kriterijuma.

Kada ćemo znati da li smo prihvaćeni?

Dostavljene prijave ćemo ocenjivati najduže mesec dana nakon dana zatvaranja prijava. Kada se proces selekcije završi, svi prijavljeni će dobiti informacije o rezultatima selekcije putem maila.

Šta mogu očekivati u Fazi 1?

Faza 1 traje okvirno mesec dana i u toku nje ćete steći znanja i veštine kroz najmanje 6 obuka i radionica, paralelno radeći na razvoju i izradi domaćih zadataka. U ovoj fazi naučićete kako da validirate svoju ideju koristeći Lean Startup metodologiju, kako da dokažete slobodu poslovanja u smislu intelektualne svojine, kako da znate da li vaša ideja ima tržišni potencijal i ko su vaši idealni kupci, kao i na koji način najbolje da pitchujete svoj startap.

Kako izgleda intenzivni deo Faze 2?

Faza 2 traje okvirno 6 meseci. Tokom prva 2 meseca Faze 2 čekaje vas napredniji razvoj kroz intenzivne treninge i radionice, dok se tokom celokupnog perioda Faze 2 realizuju mentorske sesije (minimum dva puta mesečno) sa mentorom koji je dodeljen svakom startapu prema specifičnim potrebama njegovog razvoja.

Bićete i deo startup2startup sesija u cilju razmene znanja i međusobne saradnje.

Šta ako se u toku neke od faza promene članovi tima?

Tim je najbitniji deo razvoja! Pre odabira startapa za Fazu 2 proverava se da li su ključni članovi tima odgovorni za razvoj ideje ostali nepromenjeni. Ukoliko je tim izgubio ključne članove tima, neće imati uslov za učešće u Fazi 2.

Ako se prijavimo kao tim, kada bismo morali da registrujemo privredno društvo?

Startapi koji su izabrani za Fazu 2, a koji su u Fazi 1 učestvovali kao timovi, u obavezi su da pre zaključenja Ugovora registruju društvo sa ograničenom odgovornošću. Dakle, pre ulaska u Fazu 2 je neophodno da registrujete privredno društvo, a ne prilikom samog prijavljivanja.

Da li iznos finansijske podrške zavisi od vrste proizvoda i/ili usluge koji se razvija?

Pre-seed korisnici koji razvijaju inovativne proizvode i/ili usluge u vidu softverskih rešenja dobiće sredstva u iznosu do 10.000 CHF, dok će Pre-seed korisnici koji razvijaju fizičke, odnosno hardverske proizvode mogu dobiti sredstva do 15.000 CHF.

Za pokriće kojih troškova se mogu koristiti sredstva?

Sredstva su namenjena razvoju vaše ideje – što znači troškovi razvoja prototipa, istraživanje tržišta, nabavka opreme, materijala, alata, licenci, plata i slično. Listu svih prihvatljivih troškova možete videti u Vodiču u delu 4.1

Kako izgleda tok uplate sredstava?

Srеdstvа sе uplаćuјu u RSD u 4 tranše. Uplate se vrše na dvomesečnom nivou na osnovu ostvarenih ključnih pokazatelja učinka (uplata 1 – 20%, uplate 2 i 3 – 30% i uplata 4 – 20%) u skladu sa dinamikom utvrđenom u poglavlju 4 Ugovora.

Da li treba da obezbedim sredstva za učešće u Programu?

Učešće u Programu je besplatno. Ako tvoj startap bude izabran za učešće u Fazi 2, biće potrebno da obezbedite 20% od ukupno odobrenog iznosa (uplata 4), a koji će vam biti refundiran po realizaciji aktivnosti.

Koliko detaljan treba biti Izveštaj koji vam dostavljamo?

Izveštaj o napretku sadrži opisni deo kojim se opisuju aktivnosti koje ste dostigli u razvoju ideje, finansijski deo koji se odnosi na utrošne sredstva i tražene priloge koji čine dokumentaciju za pravdanje utrošenih sredstava. Način izveštavanja detaljno je objašnjen u članu 5.9 Ugovora kao i u prilogu 5 “Izveštavanje i monitoring” Ugovora. Izveštaj o napretku dostavlja se u predviđenoj formi koja se nalazi u prilogu 6 Ugovora.

Pod kojim uslovima startapi dobijaju finansijsku i stručnu podršku u Raising Starts?

Važno nam je da ono što razvijate ostane vaše! Celokupna vlasnička struktura i intelektualna svojina nastala tokom Programa ostaje isključivo u vlasništvu startapa.

Tražimo samo da svoje iskustvo i znanje stečeno na ovom Programu, kao i entuzijazam nesebično prenesete na novu startap generaciju i tako podržite inovativnu zajednicu u Srbiji.

Kako izgleda tipičan dan startapa koji je deo Raising Starts programa?

Svaki startap ima definisane razvojne planove koje kontinuirano prati. Organizacija rada na dnevnom/nedeljnom/mesečnom nivou je veoma važna kako bi se ispunjavali ciljevi, a to svakako zahteva dosta rada, posvećenosti i održavanje fokusa, ali i puno zabave, kreativnosti i učenja.
Učestvovaćete aktivno u intenzivnim treninzima i obukama i svakodnevno ćete raditi na razvoju, baš kao i svi drugi osnivači. Ne kažemo vam šta da radite i kada, ali stvaramo okruženje koje vas inspiriše, a pobrinućemo se da oko vas budu iskusni mentori koji će ubrzati napredak.

Da li startapi mogu biti deo Programa više puta?

U Fazu 2 isti startap može biti izabran maksimalno 2 puta sa različitim poslovnim idejama. Potrudićemo se da priliku pružimo onima koji još uvek nisu dobili podršku.

Kako će se sprovoditi Program s obzirom na prisustvo COVID19?

Sve aktivnosti biće sprovedene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i svim merama zaštite i preporukama nadležnih organa. Znamo da je interaktivnost u radu jako važna, te ćemo se truditi da, ukoliko bude postojala mogućnost, aktivnosti sprovodimo uživo, u suprotnom će se Program realizovati online.

Koliko obuka možemo propustiti?

Radionice su jedinstvena prilika da steknete različita znanja za vaš startap razvoj i čujete neprocenjiva istustva preduzetnika koji su prošli vaš put. Zato je tokom celokupnog Programa dozvoljeno odsustvo sa maksimalno 1 radionice.

Koji su dodatni benefiti koje dobijam učešćem u Raising Starts?

Nakon Programa naša saradnja ne prestaje, postaješ deo NTP zajednice koja je vidljiva i neprestano se širi.
Uvek ćeš imati pristup mreži startap osnivača koji se susreću sa sličnim izazovima, preporuku našeg tima ka investicionim fondovima, potencijalnim partnerima iz kompanija koje su već razvijene, mentorima, co-working deo dok si u Programu, a ukoliko postaneš član NTP Beograd na raspolaganju će ti biti odvojen poslovni prostor, savremeni makerspace i sale za sastanke.

РЕЧНИК ПОЈМОВА

Иновација

Тржишна примена новог или значајно побољшаног производа, процеса или услуге (укључује значајна побољшања у техничким карактеристикама, компонентама и материјалима, уграђеном софтверу, корисничкој оријентацији или другим функционалним карактеристикама) или маркетиншке методе или нове организационе методе у пословању и раду организације.

Pre-seed финансирање

Почетна инвестиција потребна за покретање пословања, најчешће се односи на улагање у идеју и носи највећи ризик инвестирања.

Акцелератор

Стартап акцелератори су интезивни програми у трајању од обично 3-6 месеци који обухватају менторство, пословну подршку, различите тренинге и/или микрофинансирање.

Доказана технолошка изводљивост

Показана функционалност и верификован одређени концепт документом, експериментом или развијеним првим прототипом.

Инкубација

Стартап инкубатори се фокусирају на стартап компаније у раној фази које немају успостављен пословни модел. Они помажу у изградњи стартапа тако што развијају његову идеју у одржив производ и обично се називају школом за стартапе.

Научно-технолошки парк

Организација која се бави јачањем иновативног екосистема кроз повезивање различитих актера – универзитета, компанија, институција. Научно-технолошки паркови пружају пословну и инфраструктурну подршку иновативним компанијама и на тај начин подстичу њихов развој.

O ПРОЈЕКТУ

Програм Raising starts je креиран је кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” којим Влада Швајцарске Конфедерације подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији. Пројекат спроводе Државни секретаријат за економске послове (SECO) и Научно-технолошки парк Београд кроз мрежу научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.
Пројекат у фокус ставља креирање подстицајног окружења које ће младима омогућити да стекну неопходно знање и вештине да брже развију иновативне производе и услуге и уђу на глобално тржиште. У циљу јачања конкурентности српске привреде, повећања извоза и нових запошљавања, кроз пројекат ће током 4 године бити подржано оснивање до 100 нових стартап компанија у Београду, Нишу и Чачку.