Стварамо окружење које подстиче стартап осниваче да креирају иновативне производе и услуге!

Јединствени програм подршке Raising Starts ти већ у најранијој фази развоја иновација, чак и уколико си још на нивоу идеје, помаже да је

сагледаш
потврдиш
даље развијаш

Добродошли

Ако је твој циљ глобално тржиште, на том путу од нас добијаш пуну стручну подршку и финансирање.

Документ ће бити доступан по отварању Јавног позива

*Програм је креиран кроз пројекат "Технопарк Србија 2 - Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова" који подржава Влада Швајцарске.

Raising Starts ти омогућује да:

Имаш на кога да се ослониш

Локални и међународни ментори и експерти из различитих области биће на располагању тимовима у складу са њиховим специфичним потребама.

Оствариш оно што си замислио

Финансирање до 15.000 CHF омогућиће развој твоје идеје.

Научиш

Радионице и тренинг сесије засноване су на Lean Startup методологији, са циљем да научиш области којима не бараташ, а неопходне су за успех твог бизниса.

Рачунаш на оно што је твоје

No equity! Сматрамо да је важно да вратиш заједници тек онда када реализујеш своју идеју.

Развијаш

Приступ иновационим лабораторијама помоћи ће вама који развијате хардверска решења, кроз приступ 3D штампачима и скенерима, CNC машинама, ласерима и др (доступну опрему можеш погледати на следећем линку).

Ствараш мрежу

Кроз сусрете са другим стартап оснивачима и сагледавање њихових изазова, доступност инвестиционих фондова и промоцију различитим каналима.

3

града

4

године

до 100

стартапа финансијски подржано

до 15000

chf, по стартапу

Прођимо кроз програм:

Фаза I

Твоја идеја и твој тим прошли су фазу селекције и желимо вам добродошлицу у Фазу 1. У њој са вама радимо на валидацији ваше идеје кроз низ радионица, тренинга и мeнторских сесија, користећи Lean Startup методологију.

Demo Day

PITCH-ујете вашу идеју пред жиријем! Не брини, твој тим биће за то добро припремљен. Најбоље оцењени тимови прелазе у Фазу 2.

Фаза II

Време је за фино брушење и полирање – у овој фази развијате свој производ/услугу кроз додатне радионице и тренинге, рад „1 на 1“ са међународним и локалним менторима из различитих области развоја пословања и добијате бесповратно финансијску подршку до 15.000 CHF.

Твој глобални успех почиње у твом региону!

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

Београд

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

Ниш

Тренутно нема активних позива

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

Чачак

Тренутно нема активних позива

Ко може да се пријави?

ДА ако:

СИ СТАРТАП ТИМ

(најмање 2 члана) који има јасно дефинисане улоге у развоју бизнис идеје или

СИ МИКРО ПРИВРЕДНО ДРУШТВО

у већинском српском власништву, регистровано не дуже од две године на дан објављивања Позива.

РАЗВИЈАТЕ:

Иновативно и технолошко решење, било да је хардвер или софтвер и доказали сте његову технолошку изводљивост документом, експериментом или развијеним прототипом

НЕ ако:

си подигао CHF 20,000+ из различитих извора (VC, позајмице, кредити), јавно или приватно

је твој стартап у већинском власништву матичне компаније

сте из следећих индустрија:

– производња или трговина оружјем и муницијом.
– производња или трговина алкохолним пићима (изузев пива и вина).
– производња или трговина дуваном.
– коцкање, казина и еквивалентна предузећа.

*детаљна листа критеријума и индустрија се налази у водичу и јавном позиву

Документ Водича биће доступан по отварању Јавног позива

Шта очекујемо од вас?

Посвећеност у развоју ваше идеје.

Отвореност за нова знања, искуства и приступе, као и за комуникацију са другим учесницима и организаторима.

Проактиван приступ раду током програма.

Документ Уговора биће доступан по отварању Јавног позива

Зашто је pre-seed програм важан за тебе?

Имаш одличну идеју или први прототип, владаш детаљима који је чине и сваким даном налазиш аргумент више за њихову неопходност, али слика је много шира. Искра инспирације створила је нешто занимљиво, али далеко си од онога што ће тржиште или потенцијални инвеститор са лакоћом разумети и разматрати. Твој тим и ти морате да овладате основним бизнис знањима, попут финансија, продаје, промоције, приступа купцима и сл. Уз Raising Starts стичете неопходно убрзање и подршку, а ментори који су били “у твојој кожи” и небројано пута имали исте дилеме, посветиће ти се тако да ни једно питање неће остати без адекватног одговора.

А прича овде не стаје

Оним што је постигнуто задовољни смо сви, али твој стартап свој даљи пут не наставља сам.

Након програма постајеш:

Део НТП заједнице:

Као део заједнице, коначно можеш да размењујеш мишљења, визије и идеје са онима који попут тебе виде “далеко”. Око тебе се отвара и свакодневно шири, свет великих могућности.

Која је видљива:

Инвеститори ( VC фондови, бизнис анђели и други) и потенцијални клијенти су сада око тебе, а твој тим и ти сте обучени, припремљени и спремни за преговоре и нове прилике. Страна тржишта су вам коначно доступна, а локални и међународни догађаји забележени у вашем календару.

И непрестано се шири:

Повезани сте са представницима и оснивачима других стартапа са којима покрећете нове иницијативе и заједнички решавате изазове.

Уз подршку:

НТП Београд вам у сваком тренутку стоји на располагању за усавршавање, даљи развој бизниса, приступ савременим иновационим лабораторијама, повећање видљивости као и подршку у приступу инвестицијама.

Најчешће постављана питања

Програм је намењен стартап тимовима (најмање 2 члана окупљена око једне иновативне идеје) и микро привредним друштвима не старијим од 2 године до дана објављивања Јавног позива, који развијају иновативну идеју и у раној фази развоја су.
Апликациона форма се мора попунити у целости и тако достављена пријава ће се евалуирати. Предлажемо да, пре коначног слања пријаве, своје одговоре копирате у засебни документ и радите на њима како би пријава била квалитетно и адекватно попуњена.
Сви подаци који се достављају приликом подношења пријаве ће бити коришћени у складу са Законом о заштити података о личности, Законом о заштити пословне тајне и у складу са обавештењем о обради личних података доступним на званичном сајту НТП Београд. Такође, сва права интелектуалне својине која настану током трајања Програма остају у искључивом власништву стартапа.
Тимски видео је обавезан део пријаве. Не тражимо високу продукцију видеа - желимо само да видимо на чему радите, шта вас мотивише за рад и које вредности делите, како ваш тим ради заједно и по чему сте посебни, будите креативни.
Програм вам пружа подршку да дођете до свог првог прототипа. Приликом пријављивања, потребно је да имате доказану технолошку изводљивост путем доказаног концепта, изведеног експеримента, научног рада и сл. То може бити у облику скице производа, исписаних разрађених карактеристика или функционисање процеса у оквиру ваше апликације и сл.
Уколико је стартап у већинском власништву (више од 50%) матичног привредног друштва које делује као матично привредно друштво или као контролно привредно друштво не испуњава услове за учешће у Програму.
Развој стартапа захтева много рада и посвећености. Наша препорука је да одаберете једну од те две идеје и са њом се пријавите.
Наравно. Штавише, претходно знање и искуство у развоју стартапа ће се сматрати као предност.
Програм ће подржати само стартап тимове или компаније регистроване на територији Републике Србије које су у већински српском и већински приватном власништву.
Програм је отворен за стартапе из свих градова на територији Републике Србије. Уколико тренутно нема отвореног позива у НТП Ниш и НТП Чачак, односно, уколико је тренутно отворен само позив за Програм у НТП БГ/ НТП Ниш/НТП Чачак, стартапи из свих региона Србије се могу пријавити на отворен позив, с тим што је обавезно присуство на свим активностима Програма.
Прихватљиве су пријаве свих тимова који су прикупили финансирање у укупном износу до 20,000 CHF.
Селекција стартапа се врши на основу општих услова учешћа и селекционих критеријума. Стартапи који буду испунили опште критеријуме, у наставку селекције биће оцењивани на основу листе критеријума која је доступна у Водичу. (линк) Сви тимови ће бити селектовани на основу датих критеријума.
Достављене пријаве ћемо оцењивати најдуже месец дана након дана затварања пријава. Када се процес селекције заврши, сви пријављени ће добити информације о резултатима селекције путем маила.
Фаза 1 траје оквирно месец дана и у току ње ћете стећи знања и вештине кроз најмање 6 обука и радионица, паралелно радећи на развоју и изради домаћих задатака. У овој фази научићете како да валидирате своју идеју користећи Lean Startup методологију, како да докажете слободу пословања у смислу интелектуалне својине, како да знате да ли ваша идеја има тржишни потенцијал и ко су ваши идеални купци, као и на који начин најбоље да pitch-ујете свој стартап.
Фаза 2 траје оквирно 6 месеци. Током прва 2 месеца Фазе 2 чекаје вас напреднији развој кроз интензивне тренинге и радионице, док се током целокупног периода Фазе 2 реализују менторске сесије (минимум два пута месечно) са ментором који је додељен сваком стартапу према специфичним потребама његовог развоја. Бићете и део startup2startup сесија у циљу размене знања и међусобне сарадње.
Тим је најбитнији део развоја! Пре одабира стартапа за Фазу 2 проверава се да ли су кључни чланови тима одговорни за развој идеје остали непромењени. Уколико је тим изгубио кључне чланове тима, неће имати услов за учешће у Фази 2.
Стартапи који су изабрани за Фазу 2, а који су у Фази 1 учествовали као тимови, у обавези су да пре закључења Уговора региструју друштво са ограниченом одговорношћу. Дакле, пре уласка у Фазу 2 је неопходно да региструјете привредно друштво, а не приликом самог пријављивања.

Речник појмова

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/sijalica.svg
Иновација

Тржишна примена новог или значајно побољшаног производа, процеса или услуге (укључује значајна побољшања у техничким карактеристикама, компонентама и материјалима, уграђеном софтверу, корисничкој оријентацији или другим функционалним карактеристикама) или маркетиншке методе или нове организационе методе у пословању и раду организације.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/Artboard-25.svg
Pre-seed финансирање

Почетна инвестиција потребна за покретање пословања, најчешће се односи на улагање у идеју и носи највећи ризик инвестирања.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/cou.svg
Акцелератор

Стартап акцелератори су интезивни програми у трајању од обично 3-6 месеци који обухватају менторство, пословну подршку, различите тренинге и/или микрофинансирање.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/puzzle.svg
Доказана технолошка изводљивост

Показана функционалност и верификован одређени концепт документом, експериментом или развијеним првим прототипом.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/conn.svg
Инкубација

Стартап инкубатори се фокусирају на стартап компаније у раној фази које немају успостављен пословни модел. Они помажу у изградњи стартапа тако што развијају његову идеју у одржив производ и обично се називају школом за стартапе.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/something.svg
Научно-технолошки парк

Организација која се бави јачањем иновативног екосистема кроз повезивање различитих актера – универзитета, компанија, институција. Научно-технолошки паркови пружају пословну и инфраструктурну подршку иновативним компанијама и на тај начин подстичу њихов развој.

О пројекту:

Програм Raising Starts креиран је кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” по Меморандуму о сарадњи између Владе Србије и  Владе Швајцарске (у име Владе Швајцарске, Државни секретаријат за економске послове, SECO). Пројекат спроводи Научно-технолошки парк Београд кроз мрежу научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Пројекат у фокус ставља креирање подстицајног окружења које ће младима омогућити да стекну неопходно знање и вештине да брже развију иновативне производе и услуге и уђу на глобално тржиште. У циљу јачања конкурентности српске привреде, повећања извоза и нових запошљавања, кроз пројекат ће током 4 године бити подржано оснивање и развој до 100 нових стартап компанија у Београду, Нишу и Чачку.

Уз подршку

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/06/secoslg2020.svg