sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Фонд обнавља два успешна програма за подршку домаћим иновативним привредницима

Фонд за иновациону делатност данас је на свечаном скупу у Научно-технолошком парку Београд објавио наставак своја два програма подршке домаћим иновативним компанијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију.

У оквиру Програма раног развоја Фонд додељује бесповратна средства до ЕУР 80 000 по пројекту. Програм је осмишљен са намером да подржи опстанак компанија током критичне фазе истраживања и развоја, и омогући српским привредницима да развију ефективне пословне капацитете помоћу којих ће своје иновације пласирати на тржиште.

У оквиру Програма суфинансирања иновација Фонд додељује бесповратна средства у износу до ЕУР 300 000 по пројекту. Овај програм намењен је компанијама којима су потребна знатна финансијска средства за реализацију развојног циклуса технолошких иновација и покривање високих трошкова за пренос истраживања у комерцијално одржив производ.

Компаније могу пријавити пројекат из било које области науке и технологије и из било ког индустријског сектора. Рок за подношење пријава почиње данас и траје до 1. септембра до 15 часова.

Средства за обнову ових програма обезбеђена су из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете науке и технолошког развоја кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања, који Србија спроводи у сарадњи са Светском банком. За 2017. годину издвојено је укупно ЕУР 2,7 милиона.

Скуп је отворио г. Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, а пристунима су се обратили и Душко Васиљевић, стручњак Светске банке за развој приватног сектора, Јасна Атанасијевић, в.д. директорке Републичког секретаријата за јавне политике, који координира активностима Пројекта, Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорке Научно-технолошког парка Београд, и Иван Ракоњац, в.д. директора Фонда за иновациону делатност.

Ове програме Фонд је спроводио као пилот активности од 2011. до 2016. у оквиру Пројекта подршке иновацијама у Србији. Финансирани су са укупно 6 милиона евра средствима из ИПА фондова Европске уније. Подржан је 41 пројекат у оквиру Програма раног развоја и 11 пројеката у оквиру Програма суфинансирања иновација.

Резултирали су, између осталог, креирањем 300 нових радних места, вишеструко увећаним приходима и извозом компанија, као и заштитом десетина патената на домаћем и међународном тржишту. Око једне трећине пројеката финансираних у оквиру ова два програма укључивали су сарадњу привреде са науком.

Показали су се као дугорочно одржив механизам финансирања који даје резултате и после окончања самих иновативних пројеката. Ово су и први пилот програми који постају део сталног порфолија услуга Фонда за иновациону делатност.