Фонд обнавља два успешна програма за подршку домаћим иновативним привредницима - Naučno-tehnološki park Beograd

Фонд обнавља два успешна програма за подршку домаћим иновативним привредницима

Фонд обнавља два успешна програма за подршку домаћим иновативним привредницима

Фонд за иновациону делатност данас је на свечаном скупу у Научно-технолошком парку Београд објавио наставак своја два програма подршке домаћим иновативним компанијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију.

У оквиру Програма раног развоја Фонд додељује бесповратна средства до ЕУР 80 000 по пројекту. Програм је осмишљен са намером да подржи опстанак компанија током критичне фазе истраживања и развоја, и омогући српским привредницима да развију ефективне пословне капацитете помоћу којих ће своје иновације пласирати на тржиште.

У оквиру Програма суфинансирања иновација Фонд додељује бесповратна средства у износу до ЕУР 300 000 по пројекту. Овај програм намењен је компанијама којима су потребна знатна финансијска средства за реализацију развојног циклуса технолошких иновација и покривање високих трошкова за пренос истраживања у комерцијално одржив производ.

Компаније могу пријавити пројекат из било које области науке и технологије и из било ког индустријског сектора. Рок за подношење пријава почиње данас и траје до 1. септембра до 15 часова.

Средства за обнову ових програма обезбеђена су из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете науке и технолошког развоја кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања, који Србија спроводи у сарадњи са Светском банком. За 2017. годину издвојено је укупно ЕУР 2,7 милиона.

Скуп је отворио г. Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, а пристунима су се обратили и Душко Васиљевић, стручњак Светске банке за развој приватног сектора, Јасна Атанасијевић, в.д. директорке Републичког секретаријата за јавне политике, који координира активностима Пројекта, Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорке Научно-технолошког парка Београд, и Иван Ракоњац, в.д. директора Фонда за иновациону делатност.

Ове програме Фонд је спроводио као пилот активности од 2011. до 2016. у оквиру Пројекта подршке иновацијама у Србији. Финансирани су са укупно 6 милиона евра средствима из ИПА фондова Европске уније. Подржан је 41 пројекат у оквиру Програма раног развоја и 11 пројеката у оквиру Програма суфинансирања иновација.

Резултирали су, између осталог, креирањем 300 нових радних места, вишеструко увећаним приходима и извозом компанија, као и заштитом десетина патената на домаћем и међународном тржишту. Око једне трећине пројеката финансираних у оквиру ова два програма укључивали су сарадњу привреде са науком.

Показали су се као дугорочно одржив механизам финансирања који даје резултате и после окончања самих иновативних пројеката. Ово су и први пилот програми који постају део сталног порфолија услуга Фонда за иновациону делатност.