Добродошли у фабрику будућности

Mesto gde ideje postaju uspešni biznisi

Било да имате само идеју и стартап градите „од нуле“ или сте компанија која у заједници иноватора жели да убрза и прошири своје пословање, Научно-технолошки парк Београд ће подржати ваш развој кроз широк спектар услуга које укључују пословну подршку, менторство, радионице и тренинге, приступ младим талентима, инвестиционим фондовима, простор и рад у савременим иновационим лабораторијама.

Као први научно-технолошки парк у Србији, НТП Београд је од оснивања 2015. године подржао више од 100 компанија, а заједно са алумни чланицама Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета у Београду (БИТФ), чини мрежу са више од 150 подржаних компанија.

– Почетак изградње зграде научно-технолошког парка на Звездари.

– Почетак рада Пословно технолошког инкубатора техничких факултета у Београду (БИТФ), првог технолошког инкубатора у Србији, у кампусу техничких факултета.

Основали су га технички факултети београдског универзитета (Електротехнички, Машински, Грађевински и Технолошко-металуршки факултет) у партнерству са општином Палилула и DTI, са циљем да се подстакне предузетништво међу младим, технички образованим људима.

БИТФ је први указао и доказао јавности да Србија има изузетан потенцијал у младим образованим људима који желе да се баве предузетништвом у високим технологијама.

– Влада Швајцарске подржава развој иновација и стварање извозно орјентисаних стартап компанија кроз пројекат „Промоција извоза иновативних производа“, чији је носилац БИТФ.

У првим годинама рада Инкубатора, од 2008. до 2014. године и  током трајања пројекта, предузетничке тренинг програме похађало је више од 600 младих потенцијалних предузетника, радно је ангажовано око 250 инжењера, међу којима се 30 вратило из иностранства да би развијалo своје компаније у Србији. Основано је и подржано 45 успешних технолошких предузећа и развијено више од 30 нових технологија, производа и услуга.

Имајући у виду веома успешне резултате овог пројекта, методологија примењена у његовој реализацији, али и у укупном развоју БИТФ, представљала је основу која је додатно разрађена за потребе развоја Научно-технолошког парка Београд.

– Наставак изградње и завршетак радова прве фазе комплекса научно-технолошког парка на Звездари.

– Оснивање Научно-технолошког парка Београд, првог функционалног научно-технолошког парка у Србији. Оснивачи су Влада Републике Србије (у име Владе: Министарство просвете, науке и технолошког развоја), Град Београд и Универзитет у Београду.

– Влада Швајцарске подржава успостављање и развој НТП Београд кроз пројекат „Научно-технолошки парк Београд – нови извозни инструмент Србије“. Пројектом је предвиђено да модел по којем је успешно развијен БИТФ, као и искуства која су стечена током његове примене, представљају основу за успостављање система у НТП Београд. БИТФ уједно постаје део НТП Београд на Звездари.

– Развојни искорак: “оживљавање” изграђеног комплекса на Звездари, унапређење функционалности инфраструктуре и изградња капацитета за подршку иновацијама.

– НТП Београд развија прве програме подршке за убрзан раст компанија,  прилагођене компанијама у различитим фазама развоја и објављује први Јавни позив за чланство у НТП Београд.

– Усељавање првих компанија чланица.

– Град Београд први пут покреће Програм за подршку незапосленима који имају предузетнички потенцијал да оснују своје компаније у области нових технологија и иновација, и добију прилику да се развијају у НТП Београд.

– НТП Београд постаје члан Међународног удружења научних паркова и иновационих зона (IASP), најзначајније светске мреже технолошких паркова и наставља ширење мреже партнера у развоју инструмената подршке и промоције иновација.

– НТП Београд развија и организује први студентски стартап камп ParkUP! Сваке године кроз овај програм, НТП Београд о основама технолошког предузетништва обучи више од 100 академаца.

– Почетак ЕУ пројекта ADRION OIS-AIR (Успостављање отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије) на коме је НТП Београд један од партнера са циљем да подстакне и оснажи сарадњу и подстакне развој иновационог потенцијала региона.

– Уз подршку Владе Швајцарске отворена прва 3D иновациона лабораторија у НТП Београд.

– Успостављање сарадње са Innovation Forum Cambridge и почетак првог IMAGINE IF! програма подршке health-tech стартапима у Србији.

– Успостављање сарадње са интернационалном групом за примену иновација у спорту са седиштем у Тел Авиву, Colosseum Sport, и покретање првог програма подршке sports-tech стартапима у Србији – Colosseum Sports Tech Serbia.

– На иницијативу Владе Републике Србије, и на основу добро остварених резултата у претходној фази, Швајцарска Влада наставља подршку развоју иновација и ширењу мреже научно-технолошких паркова у Србији кроз пројекат „Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова“, чији је носилац НТП Београд.

– У сарадњи са Владом Републике Србије, проширени су капацитети иновационе лабораторије у НТП Београд, иницијално успостављене уз подршку Владе Швајцарске. Набавком нове опреме формиране су две потпуно нове лабораторије, па су компанијама чланицама НТП Београд на располагање стављене укупно 3 иновационе лабораторије у функцији израде и дораде иновативних производа у различитим фазама развоја (CNC Lab, Laser Lab, Innovation Lab).

– Научно-технолошки парк Београд обележава првих пет година рада. За пет година, НТП Београд је подржао више од 100 компанија у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга. Компаније чланице НТП Београд запошљавају више од 850 високообразованих и извозе у преко 40 земаља на свету.

– Уз подршку Владе Швајцарске, покренут је Raising Starts, програм подршке намењен стартап тимовима и компанијама који развијају иновативне производе и услуге у најранијим фазама развоја.

Подршка вашем бизнису

Програми и услуге Научно-технолошког парка Београд креирани су да подрже тимове и компаније да убрзано развијају иновативне производе и услуге, пласирају их на тржиште и привуку инвестиције.

Програме и услуге развијамо у складу са специфичним потребама компанија, у различитим фазама њиховог развоја, кроз сарадњу са глобалном мрежом партнера. Инспиративно радно окружење, које чине стартап оснивачи и развојна одељења домаћих и страних компанија, чини НТП Београд јединственим технолошким језгром за развој иновација и успешних бизниса.

Део наше заједнице постајете и виртуелним чланством. Виртуелне чланице имају приступ свим услугама, изузев могућности коришћења сопствених канцеларија.

Канцеларије и приступ конференцијским и салама за састанке

Правно административне услуге

Тренинзи, обуке и радионице

Ментори

Индивидуална саветовања

Приступ финансирању

Маркетинг и промоција

3D Лабораторија

Умрежавање

Приступ младим талентима

Простор и инспиративно окружење

Ако трагате за својим радним простором у заједници иноватора, са приступом савременим конференцијским центром, салама за састанке и модерно опремљеним иновационим лабораторијама, НТП Београд ће помоћи ваш раст у баш таквом окружењу. На преко 16.000 м2 компанијама чланицама су на располагању

Конференцијски центар

Конференцијски центар у НТП Београд простире се на око 500м2, капацитета до 200 места. Његова модуларност чини га погодним за различите типове догађаја.
Смештен у окружењу Звездарске шуме, уникатан је и препознатљив локалитет за организацију догађаја који промовишу и подстичу развој и унапређење иновационог екосистема и технолошког предузетништва.

3D Šetnja

Партнерска мрежа

Сарађујемо са најбољима како бисмо пружили најбоље!

Рекли су о НТП Београд