Лиценцирање као алат за пословни успех - Предавање Birgit Weil о правном оквиру интелектуалне својине 14. септембра у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Лиценцирање као алат за пословни успех – Предавање Birgit Weil о правном оквиру интелектуалне својине 14. септембра у НТП Београд

О Уговорима о лиценци са међународним карактером 14. септембра од 10h у НТП Београд, говориће др Birgit Weil, адвокатица из Швајцарске која на овим уговорима ради са неким од највећих ИТ компанија на свету.

Истражите суштинске елементе лиценцирања које омогућава заштиту интелектуалне својине у глобалном контексту. Кроз анализу конкретних примера, Биргит ће представити кључне елементе, правне замке и како уговори о лиценци осигуравају права и обавезе свих укључених страна.

  • Уговори о лиценци са међународним карактером
  • Технике преговарања око услова Уговора о лиценци
  • Артбитражно решавање спорова око лиценци са међународним карактером

Ово су само неке од тема којих ће се уз актуелне примере предавање дотаћи.

Биргит ће одржати и 1 на 1 получасовне консултације са заинтерсованим компанијама.*

Пријаве за учешће на предавању су обавезне на ЛИНКУ, до уторка 12. септембра у подне. На њему се налазе и пријаве за индивидуалне консултације.

Зашто су Уговори о лиценци важни?

Да ли сте чули за Qualcomm?
Ова технолошка компанија развија чипове и технологију за бежичне комуникације, са великим бројем патената кључних за функционисање мобилних мрежа и уређаја. Како би омогућили произвођачима мобилних уређаја да користе њихове технологије, Qualcomm лиценцира своје технологије уз одговарајуће накнаде. То значи да сви произвођачи мобилних уређаја који желе да користе 3Г, 4Г или 5Г технологију, укључујући компаније попут Samsung или Apple-а, морају да плате накнаду Qualcomm-у за коришћење њихових патената.

То компанији омогућава да остварује приходе од произвођача мобилних уређаја широм света, заснивајући свој пословни модел на лиценцирању технологија које побољшавају вредност производа других компанија.

Ко је Birgit Weil?

Др Birgit Weil од 2005. године ради у области права интелектуалне својине у адвокатским канцеларијама и inhouse у Француској, Великој Британији, Немачкој и Швајцарској. Саветује појединце, мале и велике компаније о питањима која се односе на заштиту, одбрану и лиценцирање права интелектуалне својине, посебно жигова, дизајна, ознака порекла и ауторских права. У арбитражним процесима у закону о лиценцирању, она делује као представник странке и/или је именована за арбитра према ICC Rules, DIS Rules, Swiss Rules, CAS Rules и ad hoc rules.

Већ неколико година, Биргит је предавач на швајцарским унверзитетима примењених наука у Гризону, Цириху и Берну у области права интелектуалне својине, посебно лиценцирања. Шефица је и програма CAS Intellectual Property Paralegal у ZHAW (Zurich University of Applied Sciences). Примљена у швајцарску и немачку адвокатску комору и арбитар је WIPO (World Intelectual Property Organization).

Ово предавање НТП Београд организује у сарадњи са Швајцарским институтом за заштиту интелектуалне својине (Swiss IPI) у оквиру пројекта „Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова“ који НТП Београд спроводи уз подршку Владе Швајцарске.

*Заинтересовани за индивидуалне консултације са Биргит биће благовремено обавештени о доступним терминима у зависности од расположивости предавача. Предност учешћа на овим консултацијама имаће компаније чланице НТП Београд.