Start.up! Germany tour 2024 – Пријави се и отвори врата немачког тржишта - Naučno-tehnološki park Beograd

Start.up! Germany tour 2024 – Пријави се и отвори врата немачког тржишта

Позивамо стартапе из Србије заинтересоване за приступ и ширење на немачко тржиште, да се пријаве за Start.up! Germany tour 2024, међународно pitch такмичење у оквиру кога ће стартапи добити значајан увид и смернице како развијати пословање у Немачкој. Најбољи међу њима имаће прилику да се представе и умреже са потенцијалним немачким партнерима, отпутују на студијско путовање у Немачку и учествују у Великом финалу.

Start.up! Germany tour 2024 је иницијатива Немачких привредих комора из Северне Рајне Вестфалије (IHK) и Немачких спољнотрговинских комора (AHK) са циљем да подрже међународне стартапе у њиховој експанзији пословања на немачко тржиште. По први пут омогућено је и учешће стартапа из Србије у овом програму, кроз заједничку сарадњу Научно-технолошког парка Београд (НТП Београд) и Немачко-српске привредне коморе (AHK Serbien).

Из чега се програм састоји?

До 5 стартапа из Србије биће изабрано за учешће у пре-програму током којег ће проћи низ едукативних wебинара на различите теме о приступу немачком тржишту – од правних оквира, такси и облика за заснивање пословања у Немачкој, преко доступних акцелератора, смерница како pitch-овати пред немачким компанијама/инвеститорима и развити продајну стратегију.

Један од ових стартапа, који по оцени стручне комисије најбоље одговори на постављене критеријуме, учествоваће као представник Србије на међународном стартап такмичењу, састављеном од пет регионалних питцх такмичења: Европа, Африка, МЕНА, Северна и Јужна Америка и Азија.

Најбољих 15 стартапа из свих региона који буду одабрани на међународним pitch-евима добиће прилику да се сусретне и умрежи са представницима немачких компанија/корпорација, инвеститорима, акцелераторима и другим стартапима финалистима, као и да отпутују у студијску посету Немачкој у априлу 2024 . За ове стартапе биће покривени путни трошкови до 1000 еура и имаће прилику да учествују у Великом финалу.

Од 2017. године, од када се ова иницијатива спроводи, у овом међународном стартап такмичењу учествовало је више од 420 стартапа из преко 45 земаља.

Више информација и времeнски оквир активности за Start.up! Germany tour 2024 погледајте ОВДЕ.

Ко може да се пријави?

На позив се могу пријавити стартапи из Србије који:

  • развијају иновативни производ са скалабилним пословним моделом и глобалним амбицијама (пожељно са фокусом на немачко/европско тржиште),
  • у већинском су српском власништву и у већинском власништву оснивача (физичких лица),
  • имају до 50 запослених (микро и мала предузећа),
  • прошло је мање од 10 година од оснивања друштва са ограниченом одговорношћу,
  • остварују приход од продаје иновативног производа,
  • прикупили су најмање 30.000 евра путем екстерног финансирања (грант, БА или VC) и
  • развијају се у једној од три подржане области у оквиру Start.up! Germany tour 2024:
    – зелене технологије: водоник и друга алтернативна енергетска решења, циркуларна економија, технологије складиштења зелене енергије, оптимизација коришц́ења енергије паметне мреже, паметна пољопривреда (AgTech), будућа решења за мобилност и друга изванредна решења у области која имају позитиван утицај на животну средину,
    – индустријска решења: решења за паметне фабрике, вештачка интелигенција, IoT, сајбер безбедност, data mining и data governance, индустријска логистика, дигитално управљање ланцем снабдевања и друга изванредна решења у области која оптимизују индустријски сектор, и
    – life science: biotech, medtech, хемија, digital health и друга изванредна решења у области која побољшавају здравље људи.

Како се пријавити?

Сви стартапи заинтересовани за учешће могу се пријавити попуњавањем апликационе форме на ЛИНКУ, до 07. децембра у поноћ.

Пријава је на енглеском језику и састоји се од кратког упитника и pitch-deck-а стартапа (до 15 слајдова по дефинисаним категоријама, линк до pitch-а требало би да буде додат у пријавни образац).

Критеријуми по којима ће се оцењивати стартапи су: искуство и стручност тима, тржишна позиција и пословни модел, претходни резултати и планови (traction, investment readness, итд.), квалитет pitch-а и значај немачког тржишта за даљи развој стартапа.
Стартапи би требало да буду припремљени за pitch уживо, на енглеском језику.

* Услови учешћа на позиву, као и критеријуми за одабир стартапа, дефинисани су у складу са локалним условима, по смерницама AHK као организатора Start.up! Germany tour 2024

Зашто да се пријавите?

Да ли сте знали да немачки инвеститори имају тенденцију да инвестирају само уколико стартап отвори канцеларију/представништво у Немачкој?

Немачка је једно од најатрактивнијих и водећих европских тржишта за стартапе из Србије, а и даље је доста специфичности и непознаница у вези са њим које би требало познавати приликом развоја и ширења пословања.

Кроз програм, стартапи ће стећи важне увиде и знања о начинима и могућностима за успостављање и ширење бизниса на немачком тржишту, приступу компанијама и корпорацијама, кључним институцијама, акцелераторима и инвеститорима, као и да се умреже са другим стартапима који учествују на међународном pitch такмичењу.

*Научно-технолошки парк Београд као један од локалних партнера на програму не сноси одговорност за измене организатора Start.up! Germany tour 2024 у реализацији програма, timeline-у и сл.