sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Битка за знање у Научно-технолошком парку Београд

Поводом великог успеха акције Битка за знање и обезбеђивања мБот робота за све 344 школе које су се пријавиле за учешће у овом едукативном програму, данас је у Научно-технолошком парку одржана званична примопредаја донације од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је обезбедило средства за куповину чак 1.065 робота за 213 школа.

Акцију је почетком јануара ове године покренуо Фонд Б92 са идејом да уз подршку донатора за сваку основну школу у Србији обезбеди ове савремене наставне алате уз помоћ којих ће ђаци од 5. до 8. разреда учити основе програмирања и кодирања.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић захвалила се Фонду Б92 на овој иницијативи и изразила задовољство што је то министарство уз подршку УНДП-а, успело да обезбеди донацију за све оне школе које су се пријавиле, а које су до овог тренутка биле на „лист чекања“.

„Ми слушамо и отворени смо за предлоге организација и привреде. Ово је један од оних примера када се сви ми заједно мобилишемо да урадимо нешто за све нас. Ја се надам да ће у будућности бити много више оваквих догађаја који говоре сами за себе. Хвала наставницима на иницијативи који су показали као прави професионалци. Ово је прави начин да мењамо Србију и да идемо у дигиталну трансформацију“, изјавила је министарка Ана Брнабић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја такође је подржало Битку за знање, јер се концепт овог програма уклапа у план који подразумева да ће од септембра информатика постати обавезан предмет у школама.

„Цела акција показала је да битке за знање и жеље за знањем постоје и ми се захваљујемо свим добрим људима и компанијама које су такође донирале“, рекао је обраћајајући се присутнима министар Младен Шарчевић.

Фонд Б92 је од почетка акције уз подршку неколико десетина друштвено одговорних компанија и појединаца, обезбедио по 5 мБот робота за 131 школу, након чега су уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе обезбеђена средства за преостале школе.

Председник УО Фонда Б92 Веран Матић изјавио је овом приликом: “Резултати свега овога ће бити веома брзо видљиви, све ове школе и њихови тимови почеће ускоро да се такмиче. У јуну организујемо велико финале, знаћемо како су роботи употребљени и шта значи ова едукација“.

Наставнике и представнике медија поздравили су и заменица сталне представнице УНДП Србија Стелиана Недера, директорка Научно-технолошког парка Гордана Даниловић-Грковић и директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић чије су организације такође подржале Битку за знање. Обуку наставника у овој фази акције омогућило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

У Научно-технолошком парку министарка Брнабић поделила је роботе наставницима из 40 школа из Београда, за које се данас организује и стручно усавршавање наставника за коришћење ових алата у настави. Обуке за наставнике из школа из других градова у Србији се увелико спроводе, а биће окончане идуће недеље.

Све школе које се до сада нису пријавиле за учешће у програму Битка за знање моћи ће то да учине током конкурса који ће бити отворен пре почетка наредне школске године.