sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Заједнички пројекти јачају конкурентност региона – Потписан OIS-AIR Манифест

Представници 6 држава, партнери на пројекту Успостављање Отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије (OIS-AIR), потписали су 1. марта у Загребу Манифест о намери за формирање отворене транс-националне мреже за подстицање сарадње у домену иновација и подстицања економског раста и конкурентности у Јадранско-јонском региону.

Основни циљ ОИС-АИР мреже је успостављање и развој конкурентног и атрактивног транс-регионалног иновационог система који ће повезати релевантне партнере и омогућити транс-националне токове знања, иновација и технологија. Овако дефинисан систем подржаваће транс-регионалну сарадњу истраживачког сектора и малих и средњих предузећа, нудећи наменске схеме финансирања за подршку заједничким иновативним пројектима.

OIS-AIR Манифест на Иновационом међурегионалном форуму у Загребу потписали су: Научни парк АРЕА Трст, Италија, Технолошки парк Љубљана, Словенија, Привредна комора Хрватске, Научно-технолошки парк Београд, Србија, Центар за развој и технологију Хелас из Грчке, Универзитет Басиликата, Италија и Министарство финансија Албаније.

Документ представља припремну декларацију за OIS-AIR Оквирни споразум о сарадњи, који ће формализовати успостављање ове Мреже, а чији потписници ће бити и придружени партнери на пројекту. Мрежа ће, осим тога, бити отворена и за друге партнере, актере активне у области истраживања и иновација, као што су: агенције за иновације, технолошки паркови, јавне и приватне истраживачке институције, универзитети, организације за подршку пословању, инкубатори, акцелератори и слично.

На Форуму у Загребу представљена је и пилотна Макро-регионална Стратегија паметне специјализације (С3), која би требало да пружи увид у транс-националне ланце вредности и конкуретне привредне секторе у Јадранско-јонској регији.

О OIS-AIR пројекту

Пројекат Успостављање Отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије (OIS-AIR), финансиран у оквиру Interreg Adrion програма ЕУ, покренут је почетком 2018. године како би се подстакао развој индустријских и предузетничких активности у Јадранско-јонској регији, кроз повезивање и сарадњу са релевантним актерима из различитих сектора – од истраживачких институција до малих и средњих предузећа и јавне управе. Циљ пројекта је успостављање јединственог тржишта за трансфер технологија и подршку иновацијама које су конкурентне и атрактивне на макро-регионалном нивоу.