sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Јачање сарадње између МСП и R&D центара – Озваничено успостављање OIS-AIR Мреже за побољшање иновационог капацитета у јадранско-јонском подручју

Представници партнера на пројекту OIS-AIR – Успостављање Отвореног иновационог система Јадранског-јонске регије потписали су у петак 7. јуна у Љубљани Споразум о сарадњи којим је формализовано успостављање OIS-AIR Мреже, посвећене побољшању иновационих капацитета и сарадње између истраживачких институција и бизниса, те јачања економског раста и конкурентности у Јадранско-јонском региону.

Мрежу чини 7 Иновационих центара у шест земаља: Италији (2 центра), Словенији, Хрватској, Србији, Грчкој и Албанији и OIS-AIR INNOVAIR Platform – јединствено виртуелно тржиште иновација које нуди бесплатне услуге пословним субјектима и промовише успостављање сарадње између истраживачких центара и малих средњих предузећа, као и могућности финансирања.

– Потписивање овог споразума озваничило је почетак активности Мреже на развоју конкурентног и атрактивног трансрегионалног система иновација. Услуге које Мрежа обезбеђује односе се на пренос знања, B2B и B2R сарадњу и повезивање, брзу израду прототипова, менторство и сличне услуге потребне за побољшање капацитета за иновације и прекограничну сарадњу између истраживачких центара и МСП сектора. На тај начин OIS-AIR Hub може бити референтни алат за сарадњу у области иновација у целој програмској регији – рекао је Церар Матеј, директор Технолошког парка Љубљана, који је један од партнера на пројекту.

Регистрацијом на INNOVAIR Platform, истраживачке институције и компаније могу објављивати резултате истраживања, технолошке потребе и тражити могућности за партнерство. Осим тога, OIS-AIR Мрежа пружа и финансијску подршку најбољим иновативним пројектима у Јадранском-јонском региону. Недавно је тако расписан OIS-AIR Proof of Concept Poziv (PoC Call) у оквиру кога ће 10 најбољих пројеката које заједнички развијају истраживачки институти и мала и средња предузећа (МСП) у овој регији, добити иновационе ваучере у вредности од 18.500 ЕУР по пројекту. Да би се пријавили, истраживачки институти и мала и средња предузећа морају бити регистровани на INNOVAIR Platform.

OIS-AIR Мрежа има флексибилан дизајн и отворена је за нове чланове, активне актере у области истраживања и технологије у Јадранско-јонском региону као што су: агенције за иновације, технолошки паркови, јавне и приватне истраживачке институције, универзитети, организација за подршку пословању, инкубатори и акцелератори и слично.

О OIS-AIR пројекту 

Прoјекат Успостављање отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије (OIS-AIR), финансиран је у оквиру Interreg Adrion  програма ЕУ. Циљ пројекта је успостављање јединственог тржишта за трансфер технологија и подршку иновацијама које су конкурентне и атрактивне на макро-регионалном нивоу, кроз повезивање и сарадњу са релевантним актерима из различитих сектора – од истраживачких институција до МСП и јавне управе. Партнери на пројекту су: AREA научни парк Трст, Италија, Технолошки парк Љубљана, Словенија, Хрватска привредна комора, Хрватска, Научно технолошки парк Београд, Србија, Центар за истраживање и технологију Грчке, из Грчке, Универзитет Basilicata, Министарство финансија и економије Албаније.