sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Теленор пустио у рад прву 5Г базну станицу у НТП Београд

Компанија Теленор пустила је у рад прве 5Г базне станице у Србији у Научно-технолошком парку Београд, креирајући 5Г окружење које од данас могу користити домаће и стране компаније, стартапови и студенти техничких факултета за развој решења на технологији будућности. Догађају је присуствовао је и Расим Љајић, министар туризма, трговине и телекомуникација у Влади Републике Србије који је рекао да чињеница да Србија има 5Г тестно окружење још један корак који Србију позиционира на дигиталној мапи Европе и света.

Пета генерација мобилног интернета доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и готово потпуно одсуство кашњења у преносу података. Брзине које нуди су од 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији.

– Делимо визију Србије као лидера у региону у развоју дигиталне економије и иновација. 5Г је технологија будућности и желимо да будемо спремни за тренутак кад буде у комерцијалној употреби. Позивамо компаније из земље и региона да искористе чињеницу да имају 5Г окружење на располагању и већ данас почну да развијају своја пословна решења за будућност – рекао је Мајк Мишел, генерални директор Теленора у Србији.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу истакао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне телефоније, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података, што значи да ће за многе примене, као што су виртуелна и проширена реалност, за које смо до сада морали да користимо фиксне рачунаре, моћи да користимо мобилне уређаје у покрету.

5Г тестно окружење користиће од септембра и студенти Електротехничког факултета Универзитета у Београду који су први партнери овог пројекта.

– Успостављање 5Г окружења код нас је важан искорак у будућност који много обећава. Фронт нове технолошке генерације који је стигао до нас пре него што смо очекивали има потенцијал да буде значајан генератор развоја дигиталних и пратећих индустрија. Kао један од првих партнера на овом пројекту, пружамо пуну подршку и трудићемо се да кроз ангажовање и експериментисање наших истраживача и студената дамо допринос у креирању нових решења – истакао је др Мило Томашевић, декан Електротехничког факултета.

На догађају су решења представиле компаније из Научно-технолошког парка – Novelic и DigitalWorx  које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим производима.

Теленор је за тестно окружење добио од Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) на привремено коришћење спектар у фреквенцијском опсегу 2600 MHz и 3600 MHz, који може да подржи брзину и функционалности 5Г мреже.