НАША 2022 - НТП РЕТРОСПЕКТИВА - Naučno-tehnološki park Beograd

NAŠA 2022 – NTP RETROSPEKTIVA

Na isteku još jedne kalendarske godine zastajemo da sumiramo prethodnih 12 meseci za nama.

Kada je reč o 2022. i startapima u Srbiji, i u ovoj godini bilo je značajnijih investicija (mada u zbiru manje od prethodne), dok su među najvećim izazovima za njih i dalje go-to market strategije, izlazak na globalno tržište i pristup VC fondovima. Kapitala jeste sve više, ali i dalje je potrebna dodatna podrška startapima u ranim fazama razvoja.

Podrška startapima i tehnološko rastućim kompanijama da ubrzaju svoj rast, osvoje nova tržišta i privuku investicije, ostala je u našem fokusu i tokom godine na izmaku, a među brojnim aktivnostima, utiscima i dešavanjima u uzbudljivoj 2022, zbog kojih imamo veliki broj razloga da budemo zadovoljni, izdvajamo nekolicinu ključnih:

Nove startap zvezde – S kraja 2022. zatvorili smo poziv za Raising Starts 3.0  sa rekrodnih 205 prijava! Početkom decembra prethodno, obeležili smo i završetak drugog ciklusa ovog akceleartorskog programa, kroz koji smo uz podršku Vlade Švajcarske podržali još 45 startapa iz regiona Beograda, Niša i Čačka, od kojih je njih 23 dobilo dodatnu mentorsku i finansijsku podršku. Do sada podržani startapi i njihovi rezultati potvrdili su važnost podrške early-stage startapima i potencijal koji imamo u mladima, a ono na šta smo posebno ponosni je da je u prva dva ciklusa skoro polovina podržanih startapa dobila tokom učešća u programu i dodatno finansiranje! Neverovatan je i podatak i da je održano više od 750 mentorskih sesija, dok su svi startapi dobili i posebnu podršku u oblasti zaštite intelektualne svojine.

Rast zajednice – U 2022. naša zajednica bogatija je za više od 25 novih startap i rastućih kompanija! Na više od 100 različitih događaja, B2B susreta, poseta stranih delegacija, webinara i medijski propraćenih događaja, okupili smo i sa našom zajednciom upoznali nekoliko hiljada učesnika, kreirajući nove prilike za inovativne kompanije. Proširili smo investitorski pool na više od 25  fondova i investicionih grupa sa kojima smo dodatno povezali naše članice. Proširili smo i konekcije kroz nekoliko desetina mentorskih i pitch sesija za kompanije, učvršćujući veze među našim mentorima, mentorima i osnivačima, kao i osnivačima međusobno. A jačali smo i sportski duh na prolećnim i jesenjim sportskim danima u zajednici.

Zajednički uspesi – Uspehe naših kompanija članica brojimo kao posebna dostignuća, a one nam daju mnogo razloga da budemo ponosni – više od 2,7 miliona evra investicija kompanije iz zajednice podigle su u godini za nama iz privatnih i javnih fondova, i u procesu su zatvaranja još tolikog iznosa! Neke od njih zabeležile su i posebno važne reference – Bloxico se našao među 50 najbrže rastućih kompanija u CEE regiji po oceni Deloitte , startap Inclusio osvojio je nagradu za Najbolju tehnološku inovaciju u 2022. godini, NOVELIC  je obeležio 10 godina rada sa skokom od 5 do 150 zaposlenih u tom periodu…

Globalni proboj – Tokom prethodnih 365 dana otvorili smo vrata i pristup novim tržištima za startape i kompanije, ne samo iz NTP zajednice već i celog ekosistema – kroz direktne inicijative i takmičenja povezali smo ih sa ključnim akterima na inostranim tržištima, omogućili im globalnu vidljivost i konekcije sa investitorima i globalnim igračima (globalni investicioni skup i AIM Startup takmičenje u Dubaiju, direktni susreti sa LG Electronics R&D Lab) i podigli znanja o ključnim koracima za otključavanje i širenje na nova tržišta – od američkog, francuskog, švajcarskog, nemačkog… (Raising Talks webinare pogledajte ovde). U saradnji sa ekspertom sa međunarodnim iskustvom i više od 20 mil EUR dobijenih sredstava kroz EU pozive, razvijen je serijal videa za bolje rezumevanje, pristup i mapiranje EU grantova. I ove godine odveli smo startape na neke od vodećih svetskih tech konferencija, a nastavljena je saradnja sa partnerima iz Švajcarske i Izraela u realizaciji programskih aktivnosti, i čekaju nas nove, zanimljive inicijative.

Ekstra benefiti – Listu pogodnosti za članice u 2022. proširli smo u saradnji sa 10+ globalnih partnera – od Amazon Web Services (AWS), Twilio, Notion, HubSpot, Semrush,Tik Tok akceleratora za startape… Od početka godine kroz ove pogodnosti obezbedili smo više od 500.000 dolara za korišćenje njihovih usluga za kompanije članice!

Znanje koje se deli umnožava rezultate globalno – Kroz povezivanje sa vodećim stručnjacima u oblasti podrške razvoja inovacija, jačali smo i svoje, i kapacitete drugih organizacija podrške iz ekosistema, kao i akademije. Uz podršku Vlade Švajcarske nastavli smo pospešivanje regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz podršku razvoju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku na projektu Tehnopark Srbija 2. Prepoznati kao uspešan primer u regionu, iskustva našeg tima u razvoju modela podrške inovacijama i ubrzanom tehnološkom razvoju, delili smo i sa kolegama iz susednih država, ali i znatno šire, od Afrike do Bliskog Istoka.

Unapređenje uslova poslovanja – Kako bismo dodatno podržali članice kroz umanjenje poreskog tereta, u saradnji sa ekspertima za poresko savetovanje inicirali smo razvoj 6 vodiča o primeni poreskih podsticaja inovativnoj privredi (startapima i tehnološkim kompanijama) za bolje razumevanje prava i obaveza, kao i načina za primenu konkretnih podsticaja. Razvijen je i set instrukcija za članice za bolje razumevanje mogućnosti i procedura u vezi sa uvozom i izvozom, kako bi se olakšalo poslovanje u ovom segmentu i ubrzao razvoj inovacija

Neki novi klinci – Poseban deo aktivnosti i u 2022. bio je usmeren na ohrabrivanje i motivaciju mladih o razvoju startapa i inovacija. Uz Raising Starts akcelerator, fokus u ovom delu bio je na radu i obučavanju studenata o tehnološkom preduzetništvu – kao rezultat dobili smo više od 20 sjajnih inovativnih studentskih ideja na tradicionalnom ParkUP! studenstkom startap kampu koji realizujemo svake godine, i Think Green hakatonu koji smo održali u saradnji sa EU kroz IPA projekat.  Tim NTP Beograd i Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF) podržali su i realizaciju prvog studentskog startap kampa u Zapadnoj Srbiji u NTP Čačak – Kampino, prenosom modela ParkUP!-a. Od početka 2022. ugostili smo i više od 450 srednjoškolaca i akademaca.

LJUDI – Osim što naša zajednica raste iz dana u dan i na kraju 2022. broji više od 150 podržanih timova i kompanija, koje zapošljavaju preko 1.500 visokobrazovanih i izvoze u 50+ zemalja, na jedno smo posebno ponosni – zajedno sa našim kompanijama članicama u 2022. sproveli smo 3 humanitarne akcije sa individualnim donacijama ka udruženjima Živimo zajedno, Autonomni ženski centar i Svratište u Krfskoj! Još jedan pokazatelj šta sve možemo zajedno!

U 2023. startovaćemo ubrzano dočekujući novu generaciji Raising Starts stratapa – i jedva čekamo da upoznamo nove osnivače i timove i vinemo ih u stratap orbitu. U planu je dalje jačanje našeg pool-a mentora i investitora, kao i još veća podrška kompanijama u naprednijim fazama razvoja kroz pojačan pristup kapitalu i unapređenje infrastrukturnih uslova za ubrzan razvoj proizvoda i usluga – najviše kroz opremu i inovacione laboratorije koje su im u NTP-u dostupne. Vrata i u novoj godini biće otvorena za sve koji dele naš entuzijazam za novim tehnologijama i razvoj globalno prepoznatljivih biznisa!

Radujemo se svemu što sledi – neka nam 2023. donese zdravlje, osmehe, sreću i kako je jedan od osnivača iz zajednice poželeo drugim kompanijama – da budemo spremni na promene i „trčimo“ brzo! Živeli!